Строителният сектор в България не се влияе от кризата в Гърция

Кризата в Гърция по никакъв начин не може да засегне строителния сектор у нас. Гръцките фирми от бранша преди години напуснаха българския пазар, защото не успяха да издържат на конкуренцията. Кризата обаче ще доведе до финансови негативи за България. Това заяви в интервю за www.infoz.bg инж. Иван Бойков - изпълнителен директор на Камарата на строителите в България.

ivan boykovСпоред Иван Бойков сложната ситуация в южната ни съседка по-скоро може да се отрази на страната ни във финансово отношение, но това е въпрос на предположения, защото в Гърция нищо не е ясно и всичко е предпоследно.

Иван Бойков подчерта, че откакто правителството на Бойко Борисов е на власт, държавата е коректен партньор на бизнеса по отношение на разплащането на дължимите суми, което позволява успешното изпълнение на проектите по европейските програми. Към момента са изплатени 83%, което е един много добър резултат, каза изпълнителният директор на строителната камара.

Той добави още, че правителството е взело мерки за предварително стартиране на дейностите по проекти през новия програмен период, което е от изключителна важност за строителния бранш.

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg

Светът

Американският президент Джоузеф Байдън обяви Съединените щати ще изтеглят всички свои войски от Афганистан до 11 септември 2021 г. В реч от Белия дом Байдън не обяви военна победа и изтъкна, че афганистанският конфликт става все по-маловажен за САЩ

* * *
Външните министри на Украйна, Литва, Латвия и Естония осъдиха военната ескалация от страна на Русия около Източна Украйна. Те призоваха Москва да намали напрежението в региона и да се върне към преговорите. Според украинския външен министър Дмитро Кулеба Русия заплашва Украйна с война и с унищожение на украинската държава. Външните министри на Литва, Латвия и Естония пристигнаха тази сутрин в Украйна, за да покажат солидарност с нея на фона на струпването на руски войски

* * *
Американското правителство обяви нови финансови санкции срещу Русия и експулсира десет руски дипломати в отговор на кибератаки и намеса в президентските избори в САЩ през 2020 г.

* * *
Японският премиер Йошихиде Суга ще стане първият чуждестранен лидер, разговарял на четири очи с американския президент Джоузеф Байдън. Срещата е на 16 април във Вашингтон, а дневният ред на разговорите доминиран от опасения, свързани с Китай

Най-четеното от последните дни