Гърция референдум

Гърция избра с НЕ да продължи развитието си - 61% OXI

Народът на Гърция гласува с НЕ на референдума, който се проведе в страната на 5 юли 2015 г. При това го направи достатъчно категорично. Окончателните резултати, след преброяването на 100% от бюлетините, показват, че 61,3% гърците са избрали отговор с не (OXI).

Гласуването беше сравнително масово - 62,5% от имащите право на глас близо 9,9 млн. гърци). Гласуваха заради важността на референдума, свързан с бедещето и с икономическото развитие на страната, но и защото вотът на избори в Гърция е задължителен и хората са свикнали да се включват в процеса. Близо 6% от подадените бюлетини в урните са невалидни.

Отговор НЕ преобладава във всички избирателни региони на Гърция, като варира от 51% до 74% от гласовете. По този начин са гласували най-вече младите хора. Гърците, които са в пенсионна вързаст са предпочели да гласуват с ДА, сочеха първите неофициални резултати от допитването.

Има ли вероятност драхмата отново да се върне в Гърция като национална валута и да замени еврото - въпросът чака отговорВъпросът на референдума беше свързан с това дали гърците приемат или не предложение за споразумение с кредиторите на страната и Межународния валутен фонд. В деня на гласуването това предложение вече не беше валидно, защото срокът му изтече в последната седмица на юни. Много дългият и макар и конкретен, но силно специализиран и затова до известна степен неясен за гърците въпрос на референдума стана причина във формулировката му да се търси подтекст. Гърците гласуваха с НЕ, за да запазят независимостта и гордостта си, но и под пропагандния натиск на лявото правителство на Алексис Ципрас, въпреки че този отговор не решава никакви проблеми на страната. Анализатори в Европа коментираха, че отговор с не на референдума ще доведе страната до излизане от еврозоната и до връщане на драхмата като парична единица в страната. Някои дори предричат излизане на Гърция от Европейския съюз. Тези хипотези обаче не се приемат от гърците като непосредствена заплаха, а вероятно и много от тях изобщо не ги чуха.

Гърците обаче вярват в добра развръзка и в това, че подкрепата, която дадоха чрез референдума на правителството си, ще му позволи то да договори по-добри условия с лидерите на Европейския съюз и с кредиторите на държавата.

Поне според нашата логика изглежда, че гърците не искат да напускат Европейския съюз, не искат да се разделят с еврото, но и не вярват, че са изправени пред такава заплаха още днес, а и вероятно са готови да приемат предизвикателството. Но най-вече не искат доходите им да продължават да падат, т.е. не могат да приемат никакви варианти, наложени им от Европа, които ги правят по-бедни - и затова гласуваха с НЕ.

Референдумът се проведе в седмица, в която Гърция влeзe в остра финансова и банкова криза. Гърците имат достъп само до сума от 60 евро дневно от личните си сметки и за да я получат се редат пред банкоматите. Блокирани са и сметките на фирмите. Не е ясно дали банковата ваканция ще свърши в началото на седмицата след референдума, както обещава правителството. Предстои да се реши и кога и как ще бъдат възобновени преговорите с лидерите на Европа и с Международния валутен фонд.

infoz autor www.infoz.bg | Илко Груев


„Джаз форум“  Стара Загора
 
24 май Стара Загора

Светът

60% от хората в Япония смятат, че Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио през лятото на 2021 г. трябва да бъдат отменени. Към 25% от запитаните в анкета са на мнение, че игрите трябва да се състоят, но без зрители, а 12,6% се обявяват за провеждане на игрите при ограничен брой публика

* * *
Най-малко 26 човека са загинали и 50 са били ранени вследствие на израелските въздушни удари по град Газа на 16 май. Това е най-кръвопролитната единична атака от започналите преди седмица ожесточени боеве между Израел и ислямисткото движение „Хамас“

* * *
Израелски въздушен удар разруши 11-етажна сграда в град Газа, в която се помещаваха офиси на „Асошиейтед прес“ и други медии. Всички служители и сътрудници на „Асошиейтед прес“ бяха евакуирани безопасно. „Ние сме шокирани и ужасени, че израелската армия атакува и унищожи сградата, в която се помещаваха бюрото на “Асошиейтед прес„ и други новинарски организации в Газа. На косъм избегнахме ужасна загуба на човешки живот“ – заяви президентът и главен изпълнителен директор на „Асошиейтед прес“ Гари Пруит. По данни на здравното министерство в Газа новата конфронтация е взела от понеделник насам 119 жертви от палестинска страна, в това число 31 деца. Ранените в ивицата Газа са 830

* * *
Иран обеща на палестинското движение „Хамас“ подкрепа в борбата срещу Израел. Командирът на бригадите „Кудс“ на иранския гвардейски корпус Есмаил Каани е уверил лидера на „Хамас“ Исмаил Хания в пълната си подкрепа

* * *
Безпилотен китайски космически апарат се приземи успешно на повърхността на Марс заедно с намиращия се на борда му марсоход „Чжужун“. „Тянвън“ излетя от Земята на 23 юли 2020 г. с помощта на ракетата носител „Чанчжън-5“ и достигна орбитата на Марс през февруари тази година. Китай става втората космическа страна след САЩ, кацала на Червената планета.

* * *
САЩ извадиха компания „Сяоми“ от черния списък

На подобна тема

Най-четеното от последните дни