Гърция референдум

Гърция избра с НЕ да продължи развитието си - 61% OXI

Народът на Гърция гласува с НЕ на референдума, който се проведе в страната на 5 юли 2015 г. При това го направи достатъчно категорично. Окончателните резултати, след преброяването на 100% от бюлетините, показват, че 61,3% гърците са избрали отговор с не (OXI).

Гласуването беше сравнително масово - 62,5% от имащите право на глас близо 9,9 млн. гърци). Гласуваха заради важността на референдума, свързан с бедещето и с икономическото развитие на страната, но и защото вотът на избори в Гърция е задължителен и хората са свикнали да се включват в процеса. Близо 6% от подадените бюлетини в урните са невалидни.

Отговор НЕ преобладава във всички избирателни региони на Гърция, като варира от 51% до 74% от гласовете. По този начин са гласували най-вече младите хора. Гърците, които са в пенсионна вързаст са предпочели да гласуват с ДА, сочеха първите неофициални резултати от допитването.

Има ли вероятност драхмата отново да се върне в Гърция като национална валута и да замени еврото - въпросът чака отговорВъпросът на референдума беше свързан с това дали гърците приемат или не предложение за споразумение с кредиторите на страната и Межународния валутен фонд. В деня на гласуването това предложение вече не беше валидно, защото срокът му изтече в последната седмица на юни. Много дългият и макар и конкретен, но силно специализиран и затова до известна степен неясен за гърците въпрос на референдума стана причина във формулировката му да се търси подтекст. Гърците гласуваха с НЕ, за да запазят независимостта и гордостта си, но и под пропагандния натиск на лявото правителство на Алексис Ципрас, въпреки че този отговор не решава никакви проблеми на страната. Анализатори в Европа коментираха, че отговор с не на референдума ще доведе страната до излизане от еврозоната и до връщане на драхмата като парична единица в страната. Някои дори предричат излизане на Гърция от Европейския съюз. Тези хипотези обаче не се приемат от гърците като непосредствена заплаха, а вероятно и много от тях изобщо не ги чуха.

Гърците обаче вярват в добра развръзка и в това, че подкрепата, която дадоха чрез референдума на правителството си, ще му позволи то да договори по-добри условия с лидерите на Европейския съюз и с кредиторите на държавата.

Поне според нашата логика изглежда, че гърците не искат да напускат Европейския съюз, не искат да се разделят с еврото, но и не вярват, че са изправени пред такава заплаха още днес, а и вероятно са готови да приемат предизвикателството. Но най-вече не искат доходите им да продължават да падат, т.е. не могат да приемат никакви варианти, наложени им от Европа, които ги правят по-бедни - и затова гласуваха с НЕ.

Референдумът се проведе в седмица, в която Гърция влeзe в остра финансова и банкова криза. Гърците имат достъп само до сума от 60 евро дневно от личните си сметки и за да я получат се редат пред банкоматите. Блокирани са и сметките на фирмите. Не е ясно дали банковата ваканция ще свърши в началото на седмицата след референдума, както обещава правителството. Предстои да се реши и кога и как ще бъдат възобновени преговорите с лидерите на Европа и с Международния валутен фонд.

infoz autor www.infoz.bg | Илко Груев


24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема