прогноза избори САЩ

САЩ избира президент

Съединените американски щати избират 45-ия си президент между двамата основни претенденти - кандидата на демократите Хилари Клинтън и милиардерът Доналд Тръмп, кандидат на републиканците. Изборът за президент на САЩ не е пряк. Гласува се за избор на 538-членна избирателна комисия, която след това формално ще излъчи президента.

Той трябва да получи подкрепата на 270 от членовете на комисията.

Първите резултати от гласуването на амиреканците ще станат известни в 2 часа след полунощ българско време.

Кой печели вота ще е ясно в сряда сутринта (българско време). Новият президент на САЩ ще положи клетва и ще влезе в длъжност на 20 януари 2017 г.

Източници за резултатите от вота в САЩ:

 

Американците гласуват днес освен за президент и за Конгрес и тези избори ще са много важни за начина, по който ще се взимат политическите решения в САЩ през следващите две години, предадоха световните агенции.
Изборите за Конгрес са за целия състав на 435-членната Камара на представителите и за 34 места в 100-членния Сенат. Демократите се надяват да разширят представителството си в законодателния орган и дори да постигнат мнозинство в Сената.
В момента републиканците имат 247 места в Камарата на представителите. За да постигнат мнозинство, демократите трябва да спечелят още 30 места, което при сегашните нагласи на избирателите е на практика невъзможно. Според най-оптимистичните прогнози Демократическата партия може да увеличи представителите си в камарата най-много с 20 места.
В Сената демократите имат по-големи шансове за успех, тъй като се нуждаят от още 5 места, за да получат мнозинство. В момента те имат 44 места, републиканците - 54, а 2 места се заемат от независими сенатори. Според анализатори Демократическата партия може да разшири представителството си в Сената с между 4 и 7 места.
Мнозинството на Републиканската партия в Сената през последните 2 години и в Камарата на представителите от 2011 г. създаваше сериозни пречки за прокарването на редица политики на президента Барак Обама.

www.infoz.bg

Светът

Решението на Джо Байдън за създаване на стратегически Индийско-тихоокеанско съюз с Австралия и Великобритания, целящ да противодейства на Китай, разгневи лидери в Европейския съюз. Те се чувстват изоставени и приемат този ход като, връщане към политиката на Тръмп спрямо Европа

* * *
В Русия се провеждат парламентарни избори, като всички изборни секции са отворени от петък. Заради коронавирусната пандемия изборите в Руската федерация продължават до неделя. 110-милиона, имащи право на глас, избират депутати в Думата, долната камара на парламента, а също и представители в регионалните съвети

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни