Доналд Тръмп

Доналд Тръмп: Искам мир чрез сила

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи остро предупреждение към Северна Корея, като я прикани никога да не подлага на изпитание решимостта на САЩ и съюзниците им. В реч в Националното събрание в Сеул в края на посещението си в Южна Корея той призова всички отговорни страни по света да обединят сили, за да изолират "бруталния режим" на Северна Корея.

Той призова всички да лишат режима в Северна Корея от "всяка форма на подкрепа, снабдяване или признание". "Днес аз се надявам, че говоря не само от името на нашите страни, но от името на всички цивилизовани страни, когато казвам на Севера: Не ни подценявайте. И не ни подлагайте на изпитание", заяви американският президент, цитиран от световните информационни агенции.

Доналд Тръмп каза, че режимът в Пхенян е изтълкувал сдържаността на Америка в миналото като слабост. "Това би било опасна грешка. Сега САЩ имат напълно различна администрация от тази в миналото... Америка не търси конфликт или конфронтация, но няма да бяга от нея" - предупреди той.

"Няма да позволим американски градове да бъдат заплашвани с разрушение. Няма да бъдем сплашени. И няма да допуснем най-бруталните жестокости в историята да бъдат повторени тук, на тази земя, в защита на която сме воювали и умирали" - добави Тръмп, напомняйки за Корейската война от 1950 - 1953 г.

Тръмп нарече "извратен режим" и "жестока диктатура" властта в Пхенян, описвайки как хиляди севернокорейци страдат в лагери, подлагани на мъчения, глад, изнасилвания и убийства. "Светът не може да толерира заплахата на един неуправляем режим, който го заплашва с ядрено опустошение" - подчерта Тръмп, връщайки се към твърдата реторика срещу Северна Корея, след като само ден преди това изглеждаше сякаш се беше отказал от войнствения тон за сметка на по-мекия подход "на моркова вместо тоягата".

"Искам мир чрез сила" - заяви днес президентът. Той спомена американското военно присъствие в региона, включващо "трите най-големи самолетоносача в света" и ядрени подводници, разположени, "където трябва". САЩ напълно възраждат въоръжените си сили и харчат стотици милиарди долари за най-новото и добро оръжие, което може да бъде построено сега в света, заяви американският президент.

Репортаж на Телевизия Европа

Коментар на Bloomberg

www.infoz.bg

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber