Доналд Тръмп - реч - президент САЩ

Доналд Тръмп: От този ден Америка отново става велика!

Новият президент на Съединените американски щати Доналд Тръмп обеща в деня на полагането на своята клетва да заздрави старите съюзи и да изгради нови, включително световен съюз срещу ислямския тероризъм.

"Ние ще заздравим старите съюзи и ще изградим нови. Ще обединим целия цивилизован свят срещу ислямския тероризъм, който ще изкореним напълно от лицето на Земята" - каза Тръмп във встъпителната си реч като президент.

donald trump kletvaДоналд Тръмп разкритикува изразходването на средства за подпомагане на чужди армии и отпускането на други помощи в чужбина. "САЩ защитаваха границите на други държави, а отказаха да защитят собствените си" - каза президентът. Той напомни своя предизборен лозунг: "Америка на първо място" и заяви: "От този ден нашата страна ще бъде ръководена от нова визия. От този ден Америка ще бъде на първо място!" - каза той. Това, по думите му, ще стане, като се следват две прости правила - да се купуват американски стоки и да се наемат американци на работа.

Тръмп обеща да взема решения в търговията и външната политика, които да са от полза на американските работници и американските семейства.

Речта на Доналд Тръмп продължи около 13 минути, бе произнесена, след като Тръмп положи клетва за встъпване в длъжност като 45-ия президент на САЩ на церемония на Капитолия. Близо 900 000 души наблюдаваха на живо клетвата на новия държавен глава.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп:

Заедно ще определяме курса на Америка и света през следващите много, много години. На всеки 4 години се събираме, за да направим чисто и мирно предаване на властта. Днешната церемония има много голямо значение. Днес не просто предаваме властта от една администрация на друга, а вземаме властта от Вашингтон и я предаваме на вас, народа.

Този момент е за вас. Това е вашият ден, вашият празник. Съединените американски щати са вашата държава. 20 януари 2017 г. ще се запомни като денят, в който народът отново се превърна в управник. Вие сте част от историческо движение, което светът не е виждал.

Престъпността, групировките, дрогата - всички те отнеха твърде много човешки животи. Тази американска касапница спира тук и сега. Ние сме една нация и болката на слабите е наша болка, мечтите им са наши мечти, успехите им са наши успехи. Клетвата ми днес е клетва за вярност към всички американци...

Защитавахме границите на чуждите държави, но отказвахме да защитим нашите собствени граници. Харчихме милиарди долари зад граница, а американската инфраструктура се разпадаше. Направихме чуждите държави богати, докато силата, благоденствието и увереността на нашата собствена страна изчезваха. Затваряха се фабрики, бизнесът напускаше страната без да помисли за милионите американски работници, които остават без препитание.

Богатството на нашата средна класа беше изтръгнато и разпределено по целия свят. Това обаче повече няма да се случва. Всяко решение за търговията, данъците, имиграцията и др. ще се взема в полза на американския работник и семейство. Ще се боря за вас с всичка сила. И никога няма да ви разочаровам.

Не бива да има страх. Ние сме защитени и винаги ще бъдем защитени. Защитават ни прекрасните мъже и жени от нашата армия и правоохранителни служби. И най-важното е, че сме защитени от Господ.

Вашият глас, надежди и мечти ще определят американската съдба. Заедно ще направим Америка силна отново. Ще направим Америка богата отново. Ще направим Америка горда отново. Ще направим Америка сигурна отново. И да, заедно, ще направим Америка велика отново. Бог да ви благослови. И Бог да благослови Америка. Благодаря ви! - с тези думи президентът на САЩ Доналд Тръмп завърши речта си.

Клетвата на президента на САЩ Доналд Тръмп

Реч на президента на САЩ Доналд Тръмп при всъпването му в длъжност, 20 януари 2017 г.

www.infoz.bg

„Джаз форум“  Стара Загора
 
24 май Стара Загора

Светът

60% от хората в Япония смятат, че Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио през лятото на 2021 г. трябва да бъдат отменени. Към 25% от запитаните в анкета са на мнение, че игрите трябва да се състоят, но без зрители, а 12,6% се обявяват за провеждане на игрите при ограничен брой публика

* * *
Най-малко 26 човека са загинали и 50 са били ранени вследствие на израелските въздушни удари по град Газа на 16 май. Това е най-кръвопролитната единична атака от започналите преди седмица ожесточени боеве между Израел и ислямисткото движение „Хамас“

* * *
Израелски въздушен удар разруши 11-етажна сграда в град Газа, в която се помещаваха офиси на „Асошиейтед прес“ и други медии. Всички служители и сътрудници на „Асошиейтед прес“ бяха евакуирани безопасно. „Ние сме шокирани и ужасени, че израелската армия атакува и унищожи сградата, в която се помещаваха бюрото на “Асошиейтед прес„ и други новинарски организации в Газа. На косъм избегнахме ужасна загуба на човешки живот“ – заяви президентът и главен изпълнителен директор на „Асошиейтед прес“ Гари Пруит. По данни на здравното министерство в Газа новата конфронтация е взела от понеделник насам 119 жертви от палестинска страна, в това число 31 деца. Ранените в ивицата Газа са 830

* * *
Иран обеща на палестинското движение „Хамас“ подкрепа в борбата срещу Израел. Командирът на бригадите „Кудс“ на иранския гвардейски корпус Есмаил Каани е уверил лидера на „Хамас“ Исмаил Хания в пълната си подкрепа

* * *
Безпилотен китайски космически апарат се приземи успешно на повърхността на Марс заедно с намиращия се на борда му марсоход „Чжужун“. „Тянвън“ излетя от Земята на 23 юли 2020 г. с помощта на ракетата носител „Чанчжън-5“ и достигна орбитата на Марс през февруари тази година. Китай става втората космическа страна след САЩ, кацала на Червената планета.

* * *
САЩ извадиха компания „Сяоми“ от черния списък

Най-четеното от последните дни