trump saudi arabia King Salman-bin-Abdulaziz al Saud may 2017

Доналд Тръмп посети Саудитска Арабия

Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп изпраща силно послание чрез посещението си в е Саудитска Арабия към арабския свят и към кралството, че напрежението, характерно за американско-саудитските отношения при президента Барак Обама, вече го няма.

Очаква се да бъдат подписани споразумения, които да осигурят пазар за американски компании, но и инвестициите, от които Саудитска Арабия се нуждае толкова много, като част от амбициозния план да намали зависимостта си от петрол до 2030 г. „Ще има значителни инвестиции от Саудитска Арабия към САЩ, но за нас също се очакват големи ползи“, коментира финансовият министър на кралството Мохамед ал Джадаан.

Акцентите в двудневната визита на Доналд Тръмп в Саудитска Арабия:

Саудитска Арабия е най-големият търговски партньор на САЩ в Близкия изток, разменяйки стоки за около 35 млрд. долара през 2016 г., показват данни на Американското бюро за преброяване на населението. Голям дял тук има петролът. Саудитска Арабия е вторият най-голям износител на суров петрол за САЩ след Канада. Но военното оборудване заема солидна част от търговските отношения между двете държави и вероятно ще продължава да расте. Кралството е на пето място по разходи за отбрана в света. 21% от бюджета за 2017 е заделен за военни разходи. Съединените щати са най-големият износител на оръжия. Почти половината от този износ отива за Близкия изток, като основните купувачи са именно Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

„Много е вероятно при посещението на Тръмп да бъдат подписани споразумения в сферата на отбраната, най-вече свързани с ракетна отбрана и укрепването на въздушните и плавателните способности“, коментира Риад Кахваджи, изпълнителен директор на INEGMA.

Привличането на повече чуждестранни инвестиции е жизненоважно за Саудитска Арабия, ако иска да намали петролната зависимост на икономиката си. Страната иска да разшири частния си сектор до 65% от БВП до 2030 от около 40% в момента. „Искаме да осигурим това чрез насърчаване на местните инвестиции, привличане на преки чуждестранни инвестиции и срещите с ръководители на големи компании са един от начините да покажем възможностите на кралството. Имаме много възможности, които американският бизнес може да грабне“, заяви Ал Джадаан. Днес, 20 май, ще се проведе и бизнес форум, където ще участват висши представители на над 45 американски компании.

Разговорите може да завият в посока на една голяма сделка – Саудитска Арабия планира да листне на борсата петролния гигант Aramco. Властите планират да продадат около 5% от компанията следващата година, като се очаква това да бъде най-голямото първично публично предлагане, правено някога. Говори се, че Нюйоркската фондова борса е на сериозен преговорен етап със Саудитска Арабия за сделката. Но среща остра конкуренция от Лондонската фондова борса.

 

www.infoz.bg