Северна Корея

Северна Корея извърши опит с водородна бомба, която може да бъде качена на междуконтинентална балистична ракета

Ръководството на Корейска народнодемократична република (Северна Корея) обяви, че военните са направили успешен опит с водородна бомба. Той предизвика земетресение с магнитуд, който се определя между 5,8 и 6,1 по скалата на Рихтер.

North KoreaМощта на "изкуственото земетресение", станало днес на територията на Северна Корея, е почти 10 пъти по-голяма, отколкото при аналогичния подземен трус, регистриран при предишния ядрен опит на Пхенян, съобщи метеорологичната служба на Южна Корея.

Магнитудът на земния трус от последния ядрен опит в Северна Корея е около 5,8 по Рихтер, а експлозията е била приблизително осем пъти по-мощна от тази в Хирошима през 1945 г. Това съобщи днес базираната в Норвегия геоложка агенция НОРСАР. Според изчисленията на агенцията, ако се съди по сеизмичните последици, мощността на експлозията в Северна Корея е била около 120 килотона тротилов еквивалент.

Съобщението за успешен опит с водородна бомба беше направено в ефира на централната телевизия на Северна Корея. Отбелязва се, че водородният заряд, с който е направен днешният опит, може да бъде качен на междуконтинентална балистична ракета. Съобщението беше направено часове след шестия севернокорейски ядрен опит и говорителка обяви в ефира на централната телевизия, че "опитът с водородната бомба е преминал напълно успешно".

Япония проверяват атмосферата за вероятно повишаване на равнището на радиацията. Самолети на силите за самоотбрана на Япония са били изпратени към района на Японско море, където ще измерят равнището на радиоактивните частици в атмосферата.

Китайският президент Си Цзинпин и руският му колега Владимир Путин се споразумяха за общи действия след най-новото ядрено изпитание на Северна Корея. "Двамата лидери се споразумяха да се придържат към целта за премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров и да поддържат тясна връзка и съгласуваност за справяне с възникналата нова ситуация", се казва в кратко изявление.

Си Цзинпин и Владимир Путин се срещнаха в кулоарите на срещата на върха на групата БРИКС в югоизточния китайски град Сямън.

Британският премиер Тереза Мей призова за нови санкции срещу Северна Корея. "Тази седмица обсъдих с японския премиер Шиндзо Абе сериозната заплаха, произтичаща от тези опасни и незаконни действия, и повтарям призива за по-твърди действия, който двамата заедно отправихме, включително засилване на темповете на прилагане на съществуващите санкции и спешно обмисляне на нови мерки в рамките на Съвета за сигурност на ООН", каза тя.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп свиква Съвета за национална сигурност към Белия дом на извънредно заседание след новия ядрен опит, извършен от Северна Корея. Съединените щати ще подготвят нови санкции срещу Северна Корея, съобщи министърът на финансите Стивън Мнучин. "Тези, които правят бизнес със Северна Корея, няма да могат да правят бизнес с нас", подчерта американският финансов министър. Той отбеляза, че Съединените щати ще работят със своите съюзници и с Китай.

Японският премиер Шиндзо Абе и американският президент Доналд Тръмп са разговаряли за втори път по телефона в неделя, съобщи японската агенция "Киодо". Абе и Тръмп са разговаряли и минути, след като Северна Корея обяви, че е извършила успешен опит с водородна бомба.

 

www.infoz.bg

Военен парад, проведен в Пхенян през 2017 г. - NORTH KOREA MILITARY PARADE 2017 북한 군사 퍼레이드 - 평양

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber