BRICS

Страните от БРИКС приемат мерки за финансова и икономическа самостоятелност

Страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) ще създадат фонд за облигации в национални валути, се посочва в декларация, приета от петте държави по време на срещата на високо равнище в китайския град Сямън.

Обединихме се около позицията да насърчаваме развитието на местните пазари на облигации в местна валута. Имаме за цел да допринесем за стабилността на инвестициите в страните от блока, насърчаването на развитието на националните и регионалните пазари на облигации, включително чрез увеличаване на чуждестранния частен капитал и подобряване на финансовата стабилност - пише в документа, цитиран от световните информационни агенции.

Финансовият комитет на БРИКС обсъди също възможността за създаване и на криптовалута на организацията, съобщи ръководителят на Руския фонд за преки инвестиции (RFPI) Кирил Дмитриев. По неговите думи, идеята е да се създаде алтернативен платежен инструмент, който би могъл да замени долара в общността.

На срещата стана ясно, че ще бъде обсъдена идеята на Москва за създаване на обща платформа за енергийни изследвания. Страните призоваха още за равно участие на държавите в управлението на интернет. Според тях, структурите, които управляват и регулират основните интернет ресурси, трябва да станат по-представителни и всеобхватни, за да се гарантира сигурността, мира и свободното споделяне на информация.

BRICS

www.infoz.bg