Валидират марка с първия гол на Пеле

Валидират марка с първия гол на Пеле

Първият гол на Пеле с националната фланелка на Бразилия е изобразен на марка, която ще бъде валидирана в деня на откриването на изложението „Булколекто 2017“. То ще се проведе от 20 до 22 октомври в Международен панаир Пловдив, като част от Дните на здравето и хобито.

За оформлението на марката е използвана снимка от бразилския национален архив, направена на 7 юли 1957 г. по време на мач с Аржентина. Тогава Пеле отбелязва първия си гол за националния отбор, а марката се издава в чест на 60-годишнината от това събитие. Тя е част от малотиражен блок-лист, посветен на Световната филателна изложба „Бразилия 2017“. Специалното издание ще бъде пуснато в обращение в присъствието на посланика на южноамериканската държава у нас Ана Мария Сампайо Фернандес. Това съобщиха от Съюза на българските филателисти (СБФ), който е организатор на „Булколекто“ заедно с “Български пощи“ ЕАД и Панаира.

На 21 октомври ще бъде валидирано изданието „Ние, врабчетата“, в което са използвани рисунки на Йордан Радичков, автора на прочутата книга със същото заглавие. На следващия ден филателистите ще видят за първи път изданието „Алтернативен транспорт“, включващо ролери, скейтборд и други подобни средств, съобщиха от пресцентъра на Международния панаир в Пловдив.

Най-зрелищната част от „Булколекто 2017“ ще бъде Националната максимафилна изложба с международно участие „Минимакс“. Тя ще покаже сбирки на колекционери от България, Румъния, Македония и Сърбия. На 50 табла ще бъдат разположени пощенски карти, които повтарят изцяло сюжета на марки и така по-ярко показват тяхното изящество. Изложбата ще бъде много атрактивна за децата, защото ще има красиви експонати с птици, животни, растения и други интересни обекти, обясниха от Съюза на българските филателисти.

Посетителите на „Булколекто 2017“ ще могат да разгледат филателни, нумизматични и антикварни сбирки, да направят инвестиции в предмети, чиято стойност нараства с времето. Щандовете на колекционерите ще бъдат разположени в палата 7.

pelle goal

www.infoz.bg

На подобна тема