Бразилия влезе в икономическа рецесия

Икономиката на Бразилия се свива с 1,9% в периода между април и юни 2015 г. в сравнение с предходните три месеца. Този спад е по-лош от прогнозите на анализаторите и Бразилия вече е в икономическа рецесия. Спадът на бразилската икономика през първото тримесечие на 2015 г. е 0,7%.

Страната, която има седмата по големина икономика в света, отбелязва постоянно влошаване на икономическите показатели през последните години.

Най-голям спад има в промишлеността (4,3%), търговията (3,3%), земеделието и животновъдството (2,7%). Спад има и при услугите (0,7%).

brazilВисоките лихвени проценти на банките, които в в момента са над 14%, се отразяват на потребителските разходи, които са важен елемент за икономиката на Бразилия. През тази година правителството въведе строги мерки за икономии, като целта е да не се преодолеят прекалено високите нива на задлъжнялост.

Бразилската валута се е обезценила с 25% от началото на 2015 г. Потребителските разходи на домакинствата са се свили за второ поредно тримесечие с 2,1 на сто.

Спрямо 2014 г. най-голямата икономика в Латинска Америка отчита след първите шест месеца на годината спад от 2,6 на сто. Безработицата расте.

Икономическите реалности в световен мащаб също не са благоприятни за Бразилия. Трусовете в китайската икономика могат да се отразят негативно и на южноамериканската държава заради на цените на стоките, които са от жизненоважно значение за износа на Бразилия.

Към икономическите проблеми се добавят и политически. През 2015 г. Дилма Русеф е най-непопулярният демократично избран президент на Бразилия след края на диктатурата през 1985 г. Одобрението ѝ падна до рекордно ниските 8%. Бразилците не одобряват начина, по който президентът Русеф си върши работата и две трети от жителите на страната искат тя да бъде свалена от власт, показва представително допитване до общественото мнение.
Дилма Русеф пое управлението на страната на 1 януари 2011 г. от популярния президент Луис да Силва. Същата година Русеф посети и България. Тогава тя имаше голяма подкрепа от сънародниците си, но през втория си мандат е обект на големи критики заради корупцията, забавянето на икономиката и ръста на безработицата.

reais brazil

infoz autor  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24