Американският самолетоносач Карл Винсън се предвижва към Корейския полуостров

Американският самолетоносач "Карл Винсън" се предвижва към Корейския полуостров

Тихоокеанското командване на САЩ потвърди придвижването на атомния самолетоносач "Карл Винсън" със съпровождащите го кораби към Корейския полуостров. Действията са провокирани от  напредващата оръжейна ядрена програма на Северна Корея.

Lake ChamplainКомандващият адмирал Хари Харис е дал заповед ударната група начело със самолетоносача "Карл Винсън" да се насочи на север по акваторията на западния Тихи океан към бреговете на Корейския полуостров, след като отплава от Сингапур на 8 април. В края на март ударната група проведе в Източнокитайско море съвместни маневри с кораби от японския флот.

В състава на съединението влизат палубно авиационно крило CVW-2 (Carrier Air Wing 2) със 7500 моряци и летци, ракетните разрушители "Майкъл Мърфи" (Michael Murphy) и "Уейн Майер" (Wayne E. Meyer), въоръжени със системи "Иджис" (Aegis), и ракетният крайцер "Лейк Шамплейн" (Lake Champlain).

Решението групата да се приближи към бреговете на Корейския полуостров съвпадат с нарастването на опасенията от напредващата оръжейна програма на Пхенян. "Чувстваме, че засиленото присъствие е необходимо", каза анонимен американски представител, като отбеляза, че поведението на Северна Корея предизвиква тревога.

Тази година представители на Пхенян, включително и самият лидер Ким Чен-ун, многократно намекваха, че предстои тест на междуконтинентална балистична ракета или нещо подобно. Това може да се случи още на 15 април 2017 г. - датата на 105-ия рожден ден на основателя на Корейската народно-демократични република Ким Ир-сен, празнуван ежегодно като "Ден на слънцето".

* * *

Маневрите на бойни кораби на САЩ в района Корейския полуостров бяха планирани и нямат конкретна военна цел, заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън на 12 април 2017 г. след среща в Москва с руския си колега Сергей Лавров в отговор на въпрос дали Вашингтон готви военна операция срещу Северна Корея.

"Ударната група на военноморските сили, в частност самолетоносачът "Карл Винсън", се намира в района на Тихия океан. Придвижването й в района Корейския полуостров бе планирано от нашите военни. Тя няма някаква конкретна цел там", заяви Тилърсън.

"Не смятам, че трябва да се търси някакво определено значение в местоположението на тази група", отбеляза той.

По-рано бе съобщено, че към бреговете на Корейския полуостров се е насочил самолетоносачът "Карл Винсън", съпроводен от ракетен крайцер и два ракетни миноносеца. Според японски медии още два бойни кораба на САЩ са изпратени от базата в Сан Диего, щата Калифорния, за подсилване на тази бойна група.

www.infoz.bg

Най-четеното от последните дни