На 14 ноември ще има Суперлуние

На 14 ноември в 13:24 часа разстоянието Земя - Луна ще е само 356 511 км. Такова Суперлуние не е имало от 26 януари 1948 г., а следващото ще е на 25 ноември 2034 г. Моментът на самото пълнолуние на 14 ноември настъпва в 15:54 часа, а на нашия хоризонт Луната изгрява в 17:19 часа.

Именно тогава, когато можем да я сравняваме с просто око по големина и яркост с обекти на хоризонта ( далечни сгради, дървета, улични лампи и др.) някой може да се впечатли от това, че лунният диск е малко по-голям (с 14%) и по-ярък (с 30%) от изгревите при другите пълнолуния. Когато обаче Луната се издигне на небето в по-късните часове и няма с какво да я сравним там, субективното усещане за по-голяма яркост и големина на лунния диск ще изчезне (за разлика от обективните изчисления).

supermoonКакто става ясно, всеки от нас където и да се намира, би могъл да види с очите си изгрева на Луната на 14 ноември при благоприятни метеорологични условия. Наблюдението с телескоп с нищо не може да допринесе за съвпадението на обстоятелствата, освен да е повод да се погледне към повърхността на Луната.

Очакваме ясно време привечер на 14 ноември, за да посрещнем изгрева на Супер Луната, съобщават от Народната астрономическа обсерватория "Юрий Гагарин" в Стара Загора.

Суперлунието е съвпадение на пълнолунието с максималното доближаване на Луната до Земята (точката на перигей), поради елипсовидна форма на орбитата й. Затова средното разстояние Земя-Луна варира около 380 000 км.

За Суперлуна се заговори още през миналия месец, когато моментът на пълнолунието тогава бе на 16 октомври и ще се напомня след месец, когато пълнолунието ще бъде на 14 декември. В този период Луната е близо до възможно най-малкото си перигелийно разстояние до Земята и я виждаме огрята цялата.

supermoon 2016

www.infoz.bg

Теми:

Светът

Решението на Джо Байдън за създаване на стратегически Индийско-тихоокеанско съюз с Австралия и Великобритания, целящ да противодейства на Китай, разгневи лидери в Европейския съюз. Те се чувстват изоставени и приемат този ход като, връщане към политиката на Тръмп спрямо Европа

* * *
В Русия се провеждат парламентарни избори, като всички изборни секции са отворени от петък. Заради коронавирусната пандемия изборите в Руската федерация продължават до неделя. 110-милиона, имащи право на глас, избират депутати в Думата, долната камара на парламента, а също и представители в регионалните съвети

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни