Щастливи пътешественици в Народна астрономическа обсерватория Юрий Гагарин

Щастливи пътешественици в Народна астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“

В Деня на Стара Загора – 5-и октомври, близо 100 третокласници от Основно училище „Георги Райчев“, Средно училище „Христо Смирненски“ и Първо основно училище „Георги Бакалов“ в Стара Загора ще посетят Астрономическата обсерватория. Уникалната институция за популяризиране на астрономията и космонавтиката и насочване на младите хора към физиката и природните науки е първата по рода си в България.

Официално Астрономическата обсерватория е открита на 26 февруари 1961 г. и затова първият космонавт на планетата Земя – Юрий Гагарин, става неин патрон.

По време на своето гостуване децата ще разгледат постоянната експозиция на Музея на космонавтиката. Забавен небесен пътеводител ще им разкаже вълнуващи истории за Вселената, ще им осигури възможност да участват в демонстрационни наблюдения с телескоп.

Малките любители на звездите ще гостуват на Астрономическата обсерватория „Юрий Гагарин“ в рамките на проекта „Далече ще стигнем“, изпълняван с финансовата подкрепа на Фондация „Тръст за социална алтернатива“. Като истински щастливи пътешественици, заедно със своите учители, те ще се ориентират по карти, ще търсят съкровища и ще намират корабокрушенци, ще правят добрини.

Само преди седмица, участниците в проекта посетиха Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“. Очакват ги още приключения в света на книгите в Регионална библиотека „Захарий Княжески“. А в Регионалния исторически музей ще им разкажат старата приказка за родния град, навършил 8000 години. Проектът предлага комплексни действия за създаването на правилен социален модел за поведение на детето, за развитие на мисленето, за овладяване на техники за учене и на стратегии за успешна реализация в живота. Изградените у децата умения: как да открият себе си, как да се справят сами и как да помагат на другите, ще повиши и нивото на тяхната емоционална грамотност.

В началната училищна възраст всяко вълнуващо преживяване, всяка силна емоция могат да станат начало на една позитивна промяна. Само щастливите малки ученици се превръщат в победители, в спокойни и уверени в себе си, успешни пораснали хора. Оптимистично настроените ученици влагат повече усилия, стараят се по-дълго и получават по-добри оценки.

www.infoz.bg  www.infoz.bg