Пикълболът - спортът на звездите завладя децата в Гълъбово

Пикълболът – спортът на звездите – завладя децата в Гълъбово

Децата на град Гълъбово се запознаха с пикълбола – достъпен и забавен спорт, страст на кинозвезди, атлети и бизнесмени, който от скоро се практикува и в България. По покана на „КонтурГлобал Марица Изток 3“, професионалистите от клуб „Ракет Спийд“ представиха пикълбола пред десетки любопитни очи по време на тренировка и мини турнир в града. Непознат до момента в България, този интересен спорт има сравнително дълга история в Съединените американски щати.

Пикълболът е измислен през 1965 г. недалеч от Сиатъл, щата Вашингтон и представлява комбинация от тенис, бадминтон и пинг-понг. Използват се ракети, подобни на тези за тенис, леко пластмасово топче и ниско разположена мрежа.

Според американската асоциация по пикълбол, любителите на този спорт надхвърлят 4 милиона в САЩ, а по света броят им непрестанно расте. Оборудването е достъпно, правилата са лесно разбираеми, възможностите за игра са навсякъде, могат да се включат хора от всички възрасти и с различни способности.... Не е трудно да се види защо пикълболът е все по-популярна спортна активност – както в парка и в училищния двор, така и в луксозните хотели и спортни клубове на Америка и Европа.

Звезди като Леонардо Ди Каприо, Джордж и Амал Клуни са сред почитателите на пикълбола, с него поддържат форма и Бил Гейтс, Андре Агаси, Майкъл Фелпс. А съвсем наскоро модерният спорт покори сърцата и в град Гълъбово, където местните младежи участваха в открита тренировка, а след това и в своеобразен мини турнир.

„Пикълбол е иновативен спорт, който дава шанс на всеки, независимо от неговата възраст или физическо състояние. По време на първото ни участие в турнир по пъкълбол в Испания видяхме как хора с увреждания могат да играят заедно с активни спортисти, а деца – със своите баби и дядовци“, разказва Гергин Ангелов, председател на бадминтон клуб „Ракет Спийд“, който заедно с колегите си демонстрира на подрастващите в Гълъбово набиращия популярност спорт.

„Нашият клуб поставя основите на пикълбола в цяла България и сме благодарни на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ и община Гълъбово за възможността да проведем това събитие. Пикълболът е много социална активност и не се нуждае от специални условия или скъпи терени. Това дава възможност за развитие на масов спорт, достъпен за много хора, който може да се включи и в часовете по физкултура или като извънкласна дейност“, споделя още Гергин.

Повече от 30 деца на различна възраст се включиха в спортното събитие в изцяло ремонтираната от „КонтурГлобал Марица Изток 3“ спортна зала „Енергетик“ в града. След запознаване с основните правила, младежите участваха в открита тренировка с упражнения на основните технически елементи на играта, а денят завърши с оспорван турнир. Напълно в духа на този забавен и достъпен спорт, всички участници получиха медали и комплект специални ракети и топче за пикълбол.

„Ентусиазмът на децата, които дори се върнаха в залата и продължиха да играят пикълбол с новите си ракети и топки дълго след края на тренировката е най-голямата награда за нас“, разказа Надя Синигерска-Бохорова, мениджър Корпоративна социална отговорност и комуникации на „КонтурГлобал Марица Изток 3“. „Надяваме се този спорт да намери своето място в региона и да отвори нови възможности за здравословна активност за всички наши съседи“, добави тя.

„КонтурГлобал Марица Изток 3“ – компанията, която управлява едноименната 908 мегаватова електроцентрала в маришкия басейн – се нарежда сред големите работодатели и щедри дарители в района на Стара Загора и Гълъбово. Социалните инвестиции на компанията са фокусирани в сферата на образованието, здравеопазването, спорта за деца и младежи, опазване на околната среда и подкрепа за хората с увреждания и други уязвими социални групи. През последните години централата е инвестирала над 10 милиона лева в проекти в полза на обществото. Основната част от средствата се насочват за помощ на местните общности.

Sportna zala Energetik

Pickleball demonstration 1

Pickleball demonstation 3

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема