Изграден е пазарът за индустриални стоки „Васил Шаханов“ в кв. „Казански“ в Стара Затгора

Изграден е пазарът за индустриални стоки „Васил Шаханов“ в кв. „Казански“ в Стара Загора

С тържествен водосвет, отслужен от старозагорски свещеници, беше открит официално изцяло обновеният пазар за индустриални стоки в кв. „Казански“ в Стара Затгора, който вече носи името Васил Шаханов. Строителните дейности приключиха в края на юли. Стойността на проекта е над 7 млн. лева, от които 6 млн. лева се предоставят от Фонда за устойчиви градове. Площта на пазара е около 2400 кв. метра. Обособени са две търговски зали с общо 115 щанда, както и административна сграда.

IMG 5170

Помещенията са климатизирани. Модерното съоръжение разполага с кафене, паркоместа и зелени площи – съобщи в приветствието си към присъстващите секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов, който е ръководител на проекта. Той определи новият обект като най-модерния в България.

На церемонията присъстваха заместник-кметовете Милена Желева, Янчо Калоянов, Иванка Сотирова и Красимира Чахова, областният управител проф. Наско Василев, общински съветници, представители на държавни структури, граждани, внуци и правнуци на патрона на пазара, които изразиха своята благодарност към кмета Живко Тодоров и Регионалния исторически музей за инициативата той да носи името на техния дядо.

Заедно с пазара беше открита и ремонтираната ул. „Капитан Петков войвода", която вече е четирилентова.

Васил Шаханов е един от крупните дарители и благодетели на Стара Загора в края на XIX и началото на ХХ век. Щедър и човеколюбив - след всеки гроздобер оставял на Алана няколко кораба с грозде и шара за населението. В навечерието на Коледно-новогодишните празници и Великден разпореждал да се поставят тайно пред вратите на най-бедните семейства чувалче брашно, захар и бутилка шарлан. Ежегодни са били големите му дарения за дружество „Добрий самарянин” и „Театър”, на които е бил член.

Името му е вписано в Паметната книга на дарителите на Археологическо дружество „Августа Траяна”. Той неизменно присъства в списъците на дарителите, публикувани в ежегодните отчети на благотворителните дружества. Издържа талантливи, но бедни деца от града, за да получат образование в Русия. За търговската, предприемаческата и благотворителната си дейност получава заслужено признание –два пъти е награждаван с орден „За граждански заслуги” и е сред най-почитаните членове на Пловдивската търговско-индустриална камара. Общински съветник в Стара Загора от 1894 до 1896 г. Умира по време на семейно пътуване в Европа в началото на 20-те години на ХХ век.

„По проект бе предвидено да се създадат тези две автономни сгради, които да съберат 115 търговски щанда, кафене, както и административен център. Южната част е решено да бъде обособена като тематична за предлагане на хранителни стоки, а северната сграда да бъде за търговците на текстил и други изделия от бита“, каза пред гостите на събитието ръководителят на проекта и секретар на Община Стара Загора Делян Иванов. „Пространството е озеленено, има обособени и естествени зелени стени. Изграден е паркинг, който липсваше тук. Разширена е и улицата, която досега бе с по една лента за движение в посока. Кръгово кръстовище свързва ул. „Капитан Петко Войвода“ с ул. „Христо Ботев“. Поставено е и ново улично осветление. Този проект е важен както за нас, така и за търговците, но и за жителите на съседните квартали. Вярвам, че пазар „Васил Шаханов“ ще бъде изпълнен със съдържание“, допълни още той и подчерта, че по желание на проектантския екип на арх. Кирякови, Община Стара Загора ще кандидатства в конкурса „Сграда на годината“ с новоизградения пазар. „Сигурен съм, че в България няма такъв общински търговски център“, обърна се към присъстващите Иванов. Той благодари за разбирането от страна на търговците, както и за професионализма на двете фирми-изпълнители - фирма „Вал-Ком“ с ръководител Крум Здравков, отговарящи за пазара, и на Пътно строителна компания „Ес Би Ес“ с ръководител Диана Любомирова, реализирали разширението на ул. „Капитан Петко Войвода“.

Изключително емоционален поздрав към присъстващите отправиха родствениците на Васил Шаханов, чието име носи модерното търговско съоръжение – с част от семействата си дойдоха Адриана Петрова, Мариана Попова, Георги Шаханов и Лилия Николаева.

„Не мога да скрия от вас вълнението ни, когато разбрахме, че пазарът ще носи името на нашия прадядо. Така то ще бъде не само съхранено за поколенията, но и ще се знае за неговата дейност на търговец, благодетел. Васил Шаханов е бил известен сред своите съграждани с благотворителността си. Той е бил човек с модерно виждане за времето си, успял да изгради европейска фабрика. Прогресивен и родолюбив българин, давал средства за деца, бедни семейства. Заедно с неговата съпруга Анка Шаханова са били инициатори и добротворци“, каза Адриана Попова, правнучка на Васил Шаханов.

„Преди години с моя съпруг бяхме разпределени в Стара Загора – той като диригент на Операта, а аз като учител в техникум. Тук в този прекрасен град, в който ние пазим корените си. Преживяхме най-хубавите си години. Тук създадохме семейство и намерихме приятели. Всички наследници на Васил Шаханов таим скъпи спомени. С голяма благодарност се обръщам към Община Стара Загора и към кмета Живко Тодоров, както и към ръководството на Регионалния исторически музей, за решението нашият дядо да бъде патрон на този прекрасен пазар. Твърдо вярваме, че всички настоящи и бъдещи търговци ще предлагат най-качествената си продукция и ще бъдат щедри и благодетелни към своите съграждани“, допълни и Мариана Попова, внучка на Шаханов. С благодарност и думи на признателност към семейната история се обърна и правнука на Васил - Георги Шаханов. „Адмирации към екипа, който в тези трудни времена успява да прави такива невероятни реформи. Като художник искам да поздравя архитектите и проектантите, както и инженерите, които са реализирали търговския център“.

Символично лентата прерязаха ръководителят на проекта и секретар на администрацията Делян Иванов и зам.-кметовете инж. Янчо Калоянов и Красимира Чахова.

 

 

DJI 0002

X3 02426

www.infoz.bg  www.infoz.bg