Трудът в Чехия поскъпва

Трудът в Чехия поскъпва. Страната иска да се сравнява с най-добрите икономики на Европа

Минималната работна заплата в Чехия се увеличава за пореден път и от 1 януари 2018 г. ще стане 12 200 крони (467 евро) на месец. Повишението е с 1200 крони. Минималното заплащане на час нараства до 73,20 крони, което се равнява на 2,8 евро (ръст с11%).

"Трудът трябва да се заплаща достойно. Чешките служители заслужават това" - коментира премиерът Бохуслав Соботка. Повишаването на минималното заплащане е един от основните приоритети на правителството. Според кабинета така ще служителите ще имат по-добър живот, което ще ги насърчи да работят, вместо да живеят чрез социални помощи.

Целта на управляващите социалдемократи е минимална заплата да бъде най-малко 40% от средната заплата в страната. С настоящото увеличение, тя ще достигне 40,5% от средната.

Едва 100 хил. души (3% от работната сила) в Чехия получават минимална работна заплата, показват официалните данни. Чешката икономика е в добро състояние през последните години. В страната има най-ниската безработица в Европейския съюз (4,1%) и икономически растеж от 4,5% през второто тримесечие на 2017 г., което е съотносимо и със стойностите от предходни периоди. Именно затова правителството разглежда увеличаването на заплатите като следващата логична стъпка, с която страната да се доближи до икономически по-развитите европейски държави.

Разликата в заплащането между западните страни от Европейския съюз и Чехия отдавна е предмет на дискусии в чешкото общество. В Германия минималната ставка е 8,84 евро на час, във Франция брутната минимална работна заплата на час е 9,76 евро, а във Великобритания - 7,20 паунда за час.

Социалдемократите обещаха средната месечна заплата в Чехия да бъде увеличена до 40 хил. чешки крони (1520 евро) до 2022 г. През първото тримесечие на 2017 г. средната месечна заплата в страната достига 27 889 крони (1068 евро). Управляващите обявиха и намеренията си да повишат минималната заплата до 16 хил. крони (621 евро), да намалят данъците на физическите лица и малките и средни фирми, да въведат прогресивно облагане на мястото на сегашния плосък данък и да увеличат с над 1/3 помощите за деца.

prague Crown

Czech crown

www.infoz.bg