Какви са нагласите за въвеждане на еврото в България?

Какви са нагласите за въвеждане на еврото в България?

„В българското общество съществуват притеснения, страхове и слаба информираност по отношение на въвеждането на еврото, което води до една доста сериозна поляризация по въпроса за одобряване или неодобряване на присъединяването ни към еврозоната“ – каза Боряна Димитрова, управител на „Алфа Рисърч“. Тя представи резултатите от националното представителното проучване на тема „Обществените нагласи за въвеждането на еврото в България“.

Боряна Димитрова коментира, че нагласите сред обществеността са за по-скоро за неодобрение, а сред бизнеса са за одобрение на присъединяването ни към еврозоната. Една трета от пълнолетните граждани (от които 15% – категорично, а 18% – по-скоро) одобряват преминаването към единната европейска валута. На противоположната позиция е всеки втори – 23 % изразяват по-скоро неодобрение, а 27% – са изцяло против. При бизнеса – две трети от него (47% напълно и 18% по-скоро) одобряват присъединяването на страната към еврозоната. Високата подкрепа от бизнеса е свързана и с положителните ефекти, които се очакват от въвеждането на еврото върху икономиката на страната ни и върху бизнеса. Цялото проучване можете да прочетете тук.

Национален план за въвеждане на еврото в Република България

Проучването на „Алфа Рисърч“ е направено сред гражданите с анкетиране на 1200 души, а проучването сред бизнеса е сред 500 фирми.

Мобилната версия на браузъра не показва PDF файла. Можете да го свалите

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg