Стара Загора си спомня за героизма в Деня на Тракия

На 26 март 2023 г. се навършват 110 години от извършването на един от най-великите военни подвизи в новата история на България – под командването на генерал-майор Георги Вазов, считаната за непревземаемата крепост Одрин е завладяна от Втора българска армия. Тази решителна победа кара турското командване да поиска примирие и това поставя началото на края на Първата балканска война.

Georgi Vazov

В щурма на крепостта вземат участие войниците от старозагорския Дванадесети пехотен балкански полк. В обсадата българите за пореден път показват своя невероятен кураж и невиждана смелост. В името на светлия идеал за обединение, родната армия извършва подвиг, който завинаги остава диря в сърцата на целия народ.

В знак за преклонение към подвига на героите, Община Стара Загора, Втора Тунджанска механизирана бригада и Тракийско дружество „Одринска епопея“ Стара Загора организират тържествен общоградски ритуал с поднасяне на венци и цветя на 26 март 2023 г. от 11 часа пред паметника на Одринската епопея в парк „Тракия“.

С постановление на Министерски съвет № 62 от 26 март 2006 г., по предложение на почетния председател на Тракийско дружество „Одринска епопея“ в Стара Загора Петра Мечева, 26 март е обявен за Ден на Тракия.

Yaroslav Veshin Na nozh

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg