Поклонение пред Петра Мечева, почетен гражданин на Стара Загора и дългогодишен председател на Тракийско дружество „Одринска епопея“

Поклонението пред почетния гражданин на Стара Загора и дългогодишен председател на Тракийско дружество „Одринска епопея“ Петра Мечева ще бъде на 21 декември (сряда), от 11:00 до 12:00 часа, във фоайето на зала „Петко Славейков“ на Община Стара Загора. Петра Мечева почина на 10 декември 2022 година. Тя остави след себе си трайна следа.

petra mecheva

Петра Мечева е сред възстановителите на Тракийската организация в България след 1989 г. От 1992 г. е председател на Tракийско дружество „Одринска епопея“ в Стара Загора и на Регионалния съвет на Тракийските дружества в старозагорски регион. От 1997 г. е председател на възстановения Тракийски женски съюз в България и член на Централното ръководство на Съюза на тракийските дружества в България. Многобройни са инициативите ѝ и благородните дела в обществена полза. Нейна е заслугата за обявяването на 26 март за Ден на Тракия – официален празник на Република България. Автор е на книги и стотици статии. Носител е на орден „Кирил и Методий“, на престижната награда за учители новатори „Анастасия Тошева“ и редица други отличия.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми: