Лиляна Павлова: Ако цените на винетките бъдат обявени за незаконни, пари няма да се връщат

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени постановлението на Министерския съвет, с което бяха определени по-високи цени на винетните стикери за 2016 г. Процедурата е проведена законосъобразно.

Затова ще обжалваме мотивите и решението на съда пред 5-членен състав. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по Нова телевизия.

Това е първа инстанция. Решението за отмяна не е окончателно, не влиза в сила и подлежи на обжалване, допълни тя и обясни, че то би могло да влезе в сила след произнасяне на втората инстанция - петчленен състав. Има три хипотези – втората инстанция да потвърди решението на тричленния състав, да приеме нашите аргументи и да отмени това решение или да го върне за ново разглеждане на тричленен състав, коментира Павлова.

vinetki 2016 fill 632x459Регионалният министър обясни защо решението на съда ще бъде обжалвано и счита, че постановлението за цените на винетките е прието законосъобразно. Категорични сме, че сме провели процедурата законосъобразно, имаме предварително съгласуване и предварително обществено обсъждане чрез публикуване на информацията на сайта на министерството в 14-дневен срок преди приемането, заяви тя и допълни, че решението на съда няма ретроактивно действие. Поискахме втора експертиза заради направената от вещото лице, според която неможе да бъде потвърдено кога е публикувана информацията на сайта ни. Дори и винетните стикери да са отсъдени като незаконни, решението се отнася за напред, което означава, че цените ще бъдат променени в бъдеще, каза още Павлова.

Постановлението и мотивите са съгласувани с всички министерства преди приемането му от Министерския съвет, а финансовата обосновка и сценариите за ценообразуване са одобрени, информира тя. Не само, че имаме мотиви и анализ на цените, но сме се мотивирали и защо трябва да е тази цена. От тази гледна точка ние ще разчитаме на втората инстанция – на петчленния състав, да приеме аргументите ни, заяви Павлова.

Още един довод в полза на нашите аргументи и мотиви е, че както виждаме от публикуваното решение, съдът няма еднозначно решение и има разнобой. Председателят на съда е приел именно тези аргументи като основателни и счита, че не е коректно тълкуванието на другите двама колеги съдии, коментира тя.
В отговор на въпрос за приходите, които ще постъпят в бюджета след увеличението на цените на винетките, министър Павлова коментира, че средногодишно са необходими 600 млн. лв. за поддръжка на пътната инфраструктура, а за да могат да бъдат покривани напълно, цената на стикерите трябва да бъде двойно по-висока от сегашната.

Преди приемането й разгледахме няколко сценария – да запазим старата цена, да я увеличим до 100 лв. или да определим цена от 150 лв., с която ще бъдат събирани много повече средства. Именно заради социалния фактор от трите предложения е избран средният вариант с оптимална цена, обясни тя.

Министърът обясни, че след въвеждането на тол системата у нас леките автомобили ще продължат да заплащат винетка, която обаче ще бъде електронна. Тол такса ще заплащат само тежкотоварните автомобили и изрази очакване оферти на кандидати за разработването на системата да постъпят до края на август, след което да бъде избран изпълнител, който да внедри системата. Голяма част от транзитно преминаващите камиони плащат такава тол такса. Идеята на ЕС е да имаме единно следене на трафика от гледна точка на сигурност, контрабанда и т.н., допълни тя.

Продължават ремонтите по автомагистрала „Хемус“, съобщи още Павлови и успокои, че по АМ „Тракия“ и по другите пътища няма да има забавяне на трафика.

infoz autor www.infoz.bg

Теми:

Светът

Вулканичните изригвания на канарския остров Ла Палма се засилиха. Това принуди местните власти да евакуират още три града, а пожарникарите временно да прекратят работата си. Авиокомпаниите отмениха полети заради огромен облак от газ и пепел. Откакто изригна в неделя, вулканът Кумбре Виеха унищожи стотици домове и доведе до евакуацията на хиляди хора

* * *
Германия
провежда парламентарни избори на 26 септември. Двамата основни фаворити за следващ канцлер са Олаф Шолц (Германска социалдемократическа партия) и консерватора Армин Лашет (Християндемократическия съюз). Очаква се Зелените да подобрят значително своя резултат в сравнение с предишните парламентарни избори в Германия през 2017 г. и дори да станат част от бъдещо коалиционно правителство

* * *
Петима алпинисти са загинали след снежна виелица на връх Елбрус. Инцидентът се случва, след като 19 катерачи стигат височина над 5000 метра. Елбрус, разположен в Северен Кавказ, Русия, е най-високата планина в Европа - 5 642 метра

* * *
Вулканът Фуего, който се намира на 35 километра югозападно от столицата на Гватемала, изригна. Дъжд от вулканична пепел се изсипа върху четири села в района, но за момента не е разпоредена евакуация. Това е най-силното изригване от 2018 г., когато Фуего взе 215 жертви

* * *
Най-малко един човек е бил убит, а 12 ранени при стрелба в супермаркет в американския щат Тенеси (град Колиървил). От ранените хора някои са в много тежко състояние

* * *
Министърът на външните работи на Китай Ван И заяви, че различните едностранни санкции или рестрикции срещу Афганистан трябва да бъдат вдигнати колкото се може по-скоро

* * *
Федералният резерв на САЩ даде сигнал, че повишаване на лихвите може да последва по-бързо от очакванията. Централната банка предвижда, че инфлацията ще достигне 4,2% през 2021 г., над два пъти повече от целевото равнище, и тя заема позиция за действия за овладяването ѝ. Действията може да протекат бавно, като се очаква лихвите да нараснат до 1% през 2023 г. и до 1,8% през 2024 г. Фед съобщи също, че ще удвои нивото на повторно изкупуване на ежедневните си пазарни операции до 160 млрд. долара спрямо 80 млрд. долара.

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker