Прецизното обследване на сградите е в основата за качественото саниране

Националната програма за саниране на многофамилни сгради, която стартира в началото на годината, е много добра възможност за домакинствата да повишат енергийната ефективност на жилищата си, което води до икономии на средства и до по-голям комфорт. Хората обаче се отнасят с недоверие към това, че специалисти ще влязат в домовете им, за да извършват необходимите обследвания.

Тези посещения обаче са нужни, за да могат да се изпълнят правилно дейностите по обновяването на жилищата и да бъде изпълнена ефективно програмата. Това коментира пред камерата на информационния сайт www.infoz.bg инж. Благовеста Шинева - управител на Центъра за изпитване и европейска сертификация в Стара Загора. Дружеството е акредитирано от Агенцията за енергийна ефективност да извършва обследване за енергийна ефективност на сгради и последващо сертифициране с богат опит.

На работната среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и ръководството на Община Стара Загора, видях, че има хора, които не се доверяват в програмата за саниране. Местната администрация направи много добра разяснителна кампания и хората първо трябва да се информират, за да осъзнаят ползите от въвеждането на мерките за повишаване на енергийната ефективност в жилищата им, съветва инж. Благовеста Шинева. А ползите са спестяване на средства и по-голям комфорт.
Второто, което трябва да направят живущите в блок, който се санира, е да държат на качеството на изпълнение на конструктивното и енергийно обследване. Материята е сложна и трудно разбираема. Затова експертите от Центъра за изследване и европейска сертификация в Стара Загора са на разположение на своите съграждани за безвъзмездни консултации, каза инж. Благовеста Шинева.

Според нея е добре след изготвянето на техническия паспорт на сградата и извършеното енергийно обследване, независим експерт да направи мониторинг дали дейностите са осъществени както трябва, но това е ангажимент на Общината.

Управителят на ЦИЕС обяснява и как протича един оглед, на база на който ще бъдат предписани мерките за повишаване на енергийната ефективност. Първоначално енергийните одитори правят оглед на апартамента, вземат размери, събират данни за вида отопление и сметките за енергия, плащани досега. След това софтуерна програма прави изчисления, на база на които се предписват мерките, които трябва да бъдат въведени за повишаване на енергийната ефективност и съответно да намаляване на сметките.
Инж. Шинева е категорична, че изчисленията на одиторите трябва да са прецизни, а не проформа. Всичко това отнема време и ако бъде извършено за два дни провокира съмнение за качеството на изпълнение.

При коректно изпълнение на всички етапи от санирането икономиите на енергия в едно жилище могат да достигнат до 70%, каза още управителят на Центъра за изпитване и европейска сертификация в Стара Загора Благовеста Шинева.

ЦИЕС е компания, утвърдена на българския пазар и зад граница и е нотифициран орган пред Европейската комисия по няколко директиви.

Автори: Венета Асенова и Илко ГруевНай-четеното от последните дни