Ще се изготви нов Закон за розата

Екипът на Министерството на земеделието, заедно с розопроизводители, дестилерии и Института по розата, ще започне от следващата седмица работата по нов Закон за розата. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на фермерски пазар, посветен на Деня на „Натура 2000“.

neno dimov porozhanovТой и министърът на околната среда и водите Нено Димов разгледаха и опитаха продукти, произведени в зоните от мрежата от защитени територии, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Целта на Закона за розата е да се регулират взаимоотношенията – производител - дестилерии и да се защити българското розово масло, обясни министър Порожанов. Ще бъде заложен текст, че то може да се произвежда само от цвят от Роза Дамасцена (Rosa Damascena).

„Очаквам следващата година да не е по-лесна от тази за производството на рози, ако няма катаклизми с реколтата добивът може да е още по-голям” - каза още министърът на земеделието, храните и горите. Подобни проблеми има и при лавандулата.

„В понеделник имахме много ползотворна среща с биопроизводителите. Поехме ангажимент да бъдат платени между 60 и 70 млн. лв. между 3 и 8 юни“ - съобщи Порожанов. До юни-юли ще е готов и регистърът, в който контролиращите лица да въвеждат онлайн информацията за всеки един от над 8-те хиляди биопроизводители.

www.infoz.bg  www.infoz.bg (Снимка: Пресцентър на Министерството на земеделието, храните и горите)