Националното честване Шипченска епопея

Националното честване „Шипченска епопея“ през 2018 година

Националното честване „Шипченска епопея“ през 2018 година ще протече през седмицата от 21 до 26 август. Тържествата, посветени на 141 години от героичната епопея, са под мотото „Да се срещнем на Шипка“ и включват различни патриотични прояви в Габрово и на историческите места около връх Шипка.

На истинския връх Шипка, който е в близост до зимната войнишка землянка и до Командния пункт на генерал Столетов, ще се проведе открит урок по история, който проф. Петко Петков ще изнесе на 24 август. В съботния ден, 25 август, на това място (централна височина зад хотел-ресторант Шипка и източно от хеликоптерната площадка) ще бъде направена възстановка на бойните действия от Национално дружество „Традиция“. Преместването на възстановката на ново място е предизвикателство, защото всички са свикнали тя да бъде на Орлово гнездо, но и защото подготовката е по-сложна – споделят организаторите. Те коментират обаче, че усилията си заслужават, защото там максимално се запазва автентичността на събитията от третия ден на Епопеята (11/23 август), когато се е решавала съдбата на прохода и на хода на военните действия. От Националния парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ напомнят, че трябва да се знае, че Шипка не е просто мястото на Паметника на свободата. Всяко едно кътче от парка е пропито с история, затова през настоящата година ще се отправи поглед именно към мястото на преломния момент от защитата на прохода.

В хронологичен ред в Габрово събитията за честванията на 141 години от героичната епопея започват с празнични инициативи за деца и възрастни в парка до Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ (градинката с мечето, както повечето габровци я наричат). Ще се проведат множество занимания, които ще завършат с лятно кино на открито с прожекция на исторически филм, със съдействието на Дома на хумора и сатирата, които предоставят техниката си. Следващите дни предлагат изложба „Незабравимите български опълченци“ на Тошо Пейков, представяне на албум с литографии „Пожар на Балканите“ и представяне на книга, в която е събрана цялата известна на разузнаването информация за етническия състав на всички населени места, статистическите и икономически показатели на селищата, както и законодателната база и практика от периода 1839 - 1877 г.

Запазват се превърналите се в традиция състезания за ученици, за скоростно изкачване стълбите към Паметника на свободата и заедно с това ще тече и състезание по ориентиране. Към момента записалите се състезатели са около 200 от цялата страна. Туристическите походи започват рано сутринта на 25 август. Както всяка година по трите лъча - от Соколски манастир, местността Узана и град Шипка към връх Шипка се очаква да тръгнат хиляди граждани, които да се изкачат до паметния връх. Панихидата за загиналите воини ще се отслужи в Соколския манастир, също сутринта на 25 август. Вечерта ще завърши с тържествена заря-проверка и спектакъл на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“.

Организатор на тържествата е инициативен комитет, който се председателства от областния управител на област Габрово Невена Петкова. Съорганизатори на Национално честване “Шипченска епопея” са също и Община Габрово, Национален парк-музей „Шипка - Бузлуджа”, организации и фирми от Габрово.

В Габрово има организиран транспорт до върха на 25 август, ще тръгва от площад „Възраждане“ в 9:30 часа, а от връх Шипка за Габрово в 15:30 часа. Цената на двупосочния билет е 5 лева. Организиран транспорт ще има и от южната страна на прохода.

vazstanovka shipka

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми:

На подобна тема