140-ата годишнина от Освобождението на България беше тържествено отбелязана на връх Шипка

140-ата годишнина от Освобождението на България беше тържествено отбелязана на връх Шипка

Националният празник - 3 март и 140-ата годишнина от Освобождението на България бяха тържествено отбелязани. В храма „Рождество Христово” в град Шипка патриарсите на България и Русия - Неофит и Кирил отслужиха Благодарствен молебен.

Официални гости на тържеството бяха Президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и зам.-председателят Емил Христов, областният управител на Стара Загора Гергана Микова, кметът на Казанлък Галина Стоянова, депутати, кметове и др.

Техни Светейшества бяха посрещнати от Галина Стоянова и Гергана Микова, които им поднесоха букети, издържани в цветовете на държавните флагове на България и Русия, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация. След това официалните лица се отправиха към връх Шипка, където се състоя тържественото честване на Националния празник. Програмата в подножието на Паметника на свободата започна със стихотворението „Опълченците на Шипка“, което изпълни ученичката Калина Вълчева, призьор от Националния конкурс за рецитация „С обич към България“. Патриарх Кирил и патриарх Неофит отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите български опълченци и руски, финландски, украински, румънски войни.

Слова по повод 140-ата годишнина от Освобождението на България от турско робство произнесоха патриарх Кирил, кметът на Казанлък Галина Стоянова и президентът Румен Радев. Участниците в тържеството сведоха глави в едноминутно мълчание в знак на почит към героите от Шипченската епопея.
Официалните гости изкачиха стълбите до върха и се поклониха в криптата на паметника.

И тази година заветният връх Шипка събра хиляди хора от цялата страна, които дойдоха, за да изразят своя патриотизъм и преклонение пред подвига на онези, които проляха кръвта си за свободата на България.

Патриарх Кирил и патриарх Неофит

www.infoz.bg  www.infoz.bg (Снимки: пресцентър на Областна администрация Стара Загора)

Теми:

На подобна тема