Изборът за митрополит на Стара Загора ще се предава на живо по интернет

Епархийският избор за нов Старозагорски митрополит ще се проведе на 4 декември в Стара Загора. Излъчените от овакантената епархия избиратели ще се съберат в катедралния храм на града "Свети Димитър".

Изборният ден ще започне с отслужването на Света литургия, в която ще участва наместникът епархията Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.

st zagora vladikaСлед богослужението 36-те епархийски избиратели ще се оттеглят в салона на Старозагорската митрополия. С тайно гласуване те ще изберат двама от включените осем кандидати в списъка.

Листата включва следните епископи: Месемврийски Иаков, Велички Сионий, Драговитийски Даниил, Траянополски Киприян, Главиницки Йоан, Браницки Григорий, Белоградчишки Поликарп, Агатополски Йеротей.

За проведения избор ще бъде съставен протокол с подписите на епархийските избиратели, който ще бъде внесен в Светия Синод. Ако Св. Синод на заседанието си на 10 декември счете избора за валиден и проведен по надлежния ред, на 11 декември ще се състои и Каноническият избор, при който от двамата епископи, определени от епархийските избиратели, митрополитите от Св. Синод начело с патриарх Неофит ще изберат и утвърдят новият Старозагорски митрополит.

Предварително беше съобщени, че епархийският избор ще се предава директно чрец интернет (в часовете на избора обаче реално видео излъчване в интерент не се осъществи заради много лоша свързаност чрез сайта semi.bg).

www.infoz.bg