декларират електронните си магазини в НАП

Търгуващите чрез интернет трябва да декларират електронните си магазини в НАП до 29 юни 2019 г.

Търговците, които използват собствени или наети електронни магазини или публично достъпни онлайн платформи за продажби, са длъжни да подадат информация за това пред Националната агенция за приходите до 29 юни 2019. Срокът за обявяване на е-магазините е удължен с последните промени в законодателството.

Изискването е валидно за лицата, които и в момента осъществяват е-търговия, а търговците, които занапред ще използват електронен магазин, трябва да изпратят данни за него преди да стартират дейността си.

Подаването на информация става само по електронен път чрез портала за е-услуги на Националната агенция, като е необходим електронен подпис. Изискването важи за физически и юридически лица, които извършват продажби по интернет по занятие, т.е не засяга гражданите, които инцидентно са продали свои лични вещи, допълват от приходната агенция.
Електронната услуга работи от края на миналата година, като до момента вече са декларирани близо 11 000 електронни магазина. От днес в сайта на Националната агенция е достъпна и нова електронна услуга, чрез която потребителите могат да видят дали конкретен онлайн търговец е декларирал магазина си пред НАП. Справката може да се направи при попълване на конкретен интернет адрес или на други данни в секцията за Електронни услуги на НАП, като се проследи линка Вход в портала за Е-услуги със свободен достъп > Услуги със свободен достъп > Публичен списък на електронните магазини.

Допълнителна информация за изискванията към е-търговците може да се получи на телефона на Информационния център на Националната агенция за приходите 0700 18 700.

www.infoz.bg  www.infoz.bg