Проверка за изтекли лични данни от НАП - чрез интернет и по телефон

Можете да направите официална проверка дали е нарушена сигурността на Вашите лични данни, вследствие на осъществен неправомерен външен достъп до данни на Национална агенция за приходите. Нужно е да се въведат ЕГН и номер на мобилен телефон на български мобилен оператор.

Проверката се извършва на този адрес https://check.nra.bg/.

След това да се премине през код за сигурност (ReCaptcha).

След потвърждение с бутона Проверете ще получите само информация, че е направена заявка със съответния номер и указание, че ще получите резултата от проверката на посочения от Вас мобилен номер.

В първия час, след пускането на възможността за извършване на проверката, резултатът се получаваше чрез SMS в рамките на 5 минути. Съобщението е с текст: "НАП: По заявка номер хххх ИМА (или НЯМА) неправомерно разкрити лични данни." - без повече подробности.

Националната агенция за приходите оповести и специален телефон, на който българите в чужбина ще могат да проверят дали са сред засегнатите от хакерската атака срещу агенцията. С цел сигурност при запазване на информацията са предвидени редица контролни въпроси. Разкриването на телефонна линия се налага, тъй като за живеещите в чужбина, които нямат номер към български мобилен оператор, не е възможна проверка през създадената за проверка страница в интернет.

Телефонни номера, на които може да се получи информация за изтекли лични данни след хакерската атака. За да се ползват услугите на Информационния център на Националната агенция за приходите от чужбина е необходимо да наберете номер +359 2 9859 6801.

На единния телефонен номер за цялата страна 0700 18 700 хората и представителите на фирми могат да получават актуална данъчна и осигурителна информация, уточняват от Националната агенция за приходите. Телефонното обаждане е на цената на градски разговор от цялата страна за абонатите на стационарни телефони. Обажданията от мобилни телефони към телефон 070018700 се заплащат по стандартната тарифа на съответния мобилен оператор.

Въпроси могат да се изпращат и на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Освен по темата, свързана с изтичането на данни от базите на Националната агенция за приходите, експертите на Агенцията дават отговори на всякакви въпроси, свързани с декларирането и плащането на данъци и задължителни осигурителни вноски, сроковете за подаване на декларации и плащане на задължения.

По телефона ще може да се получи още информация за начините на плащане, банковите сметки и нужните платежни документи, както и за попълването на данъчните и осигурителни декларации и формуляри и справка за здравно-осигурителния статус.

Всеки гражданин следва да се съобрази с изискването да извършва чрез интернет индивидуални справки, които касаят единствено неговите лични данни. Проверките за лични данни на трети лица, без основание за това, представлява нарушение на действащото законодателство - се казва в съобщение на Националната агенция за приходите.

Настоящата справка е разработена в изпълнение на задълженията на Националната агенция за приходите като администратор на лични данни, произтичащи от чл. 34 от Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27.04.2016 г. относно защитата на физическите лица, във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни и чл. 68 от Закона за защита на личните данни.

Няма нито пряка, нито непосредствена заплаха за имуществото на българските граждани. Това съобщиха на извънредна пресконференция от Националната агенция по приходите в петък. Няма нужда за паника и необмислени действия. Това посочи говорителят на ведомството Росен Бъчваров по повод хакерската атака, при която изтекоха данни за над 5 млн. български граждани. От агенцията допълниха, че няма нужда от смяна на личните карти, дори за тези 189 българи, които са най-силно засегнати.

В официална информация на Националната агенция за приходите се казва:

Ако сте направили справка и тя сочи, че за Вас има неправомерно разкрити лични данни е важно да знаете, че не е необходимо да предприемате извънредни действия.

Не се налага да сменяте документите си за самоличност

Няма непосредствен риск някой да се разпореди с имуществото Ви или да поеме задължения от Ваше име, заради неправомерно разпространените данни. Това потвърдиха от Нотариалната камара, банките, дружествата за бързи кредити и лизинг и Агенцията по вписванията. Съветваме Ви да бъдете предпазливи, когато някой контактува с Вас по телефон или имейл и да не давате на никого финансова информация. За допълнителна сигурност можете да смените паролата на електронната си поща и ПИК кода от НАП.

Какви конкретни данни за мен са разпространени?

Важно е да се знае, че неправомерно разпространените данни са частични и не позволяват някой да се ориентира в цялостното Ви имуществено състояние. В момента съпоставяме незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните си бази данни, за да се проверим дали няма дописване или манипулация на публикуваните данни. Когато приключим със съпоставката ще можем да предоставим и информация за конкретния тип данни, които са били разпространени - гласи съобщението на Националната агенция за приходите.

nap check egn

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Светът

✨ Русия поиска от Запада да получи гаранции в сферата на сигурността, които включват клаузи, изискващи силите на НАТО (военни, техника и въоръжения) да напуснат Румъния и България. Москва поиска също НАТО да спре разширяването си с приемане на нови членове. През май 1997 г. Русия и НАТО подписаха Основополагащия акт, в който потвърдиха, че „не гледат един на друг като противници“ и създават „механизъм за консултации, координация и съвместни действия“. През 1999 г. в пакта бяха приети Унгария, Полша и Чехия, през 2004 г. – България, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Словения и Естония, през 2009 г. – Албания и Хърватия, през 2017 г. – Черна гора, а през 2020 г. – Северна Македония. Понастоящем НАТО обединява 30 държави и продължава политиката си на „отворени врати“

* * *
✨ Руският парламент проучва предложение до Владимир Путин Москва да признае за независими проруските сепаратистки републики в Украйна. Самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република в Източна Украйна се сражават с украинските войски от 2014 г. Предвиждат се разисквания с представители на различните партии в Долната камара, но вероятно всички политически сили подкрепят проекта

* * *
✨ Австрийският парламент гласува закона за задължителна ваксинация срещу ковид. За да влезе в сила законът трябва да бъде гласуван и във Федералния съвет, горната камара на парламента, където управляващите партии имат мнозинство. Това ще стане на 3 февруари. Законът предвижда задължителна ваксинация за всички хора над 18 години, които имат адресна регистрация на територията на Австрия. След 15 март, ще бъде извършван контрол от служителите на полицията и ще бъдат налагани глоби до 3600 евро за тримесечие

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

На подобна тема