Нова банкнота с номинал 50 лева

Българската народна банка пуска в обращение нова банкнота с номинал 50 лева. По цвят и размери тя съвпада с досега действащите банкноти от емисии от 1999 година и 2006 г. Има обаче сериозни подобрения на нивото на защита. Основната причина за пускането на новата емисия е свързана с повишаването на сигурността. Новата педесетолевка ще влезе в обращение на 1 ноември 2019 г.

Новата банкнота е с лаково покритие. На лицевата ѝ страна отново е портретът на Пенчо Славейков, добавен е знак за незрящи хора - в долния десен ъгъл са поставени два релефни срещуположно разположени триъгълника. А малко над тях в средата на банкнотата има четири дебели и седем тънки релефни линии. Нова е и холограмната лента, която съдържа скрити знаци, разпознаваеми при наклон. На Обратната страна на банкнотата е поставена осигурителна нишка със същия ефект пламък.

50leva

По данни на Централната банка именно банкнотите с номинал 20 и 50 лева са и най-фалшифицираните и затова е нужно непрекъснато да се обновяват техниките за тяхната защита. От миналата година в обращение е и нова банкнота с номинал 100 лева. Досега не е хванато нито едно нейно копие и според Българската народна банка основната причина за това е високото ниво на защита. С такова високо ниво на защита е и новата 50-олевка.

При промяна на ъгъла на наблюдение в холограмната лента се появяват изображения на птица, падащ Икар, цветен холограмен портрет на Пенчо Славейков, книга, която променя цвета си от златисто към зелено, добавен е и променящ цвета си пламък отдолу- нагоре.

Числото 50 също е написано с променящо се цвета си мастило. При ултравиолетова светлина излизат на яве и скрити знаци - на лицевата страна - изображението на перо, серийните номера, подписите на управителя и главния касиер.

На обратната страна отново в червено, фигурата на поетесата Мара Белчева, в синьо изображението на Пенчо Славейков, в жълто-зелено книга с перо и две изображения на числото 50. При разглеждане с инфрачервена светлина се вижда половината от портрета на Пенчо Славейков.

БНБ е напечатала 31 млн. екземпляра от педесетолевката, които ще влизат в обращение постепенно. От банката отчитат и съществуващия в глобален мащаб парадокс - независимо че нарастват електронните разплащания, ръст има и при търсенето на хартиени пари. Единият фактор за това са нулевите, а вече и отрицателни лихви, които на практика стимулират хората да използват банкноти, да спестяват в банкноти.

Вторият ефект, който винаги ще съществува, е исторически за преференцията към банкнотите е анонимността при плащанията, тоест хората, които искат да направят плащане, което да остане анонимно - те винаги ще използват банкноти.

Печатането на нови банкноти няма връзка с сроковете или намерението на България за влизане в еврозоната. Старите емисии на петдесетолевката от 1999 г. и 2006 г. остават в обращение до отпадането им поради изхабяване.

През 2020 г. предстои да бъдат пуснати нови емисии и на банкнотите от с номинал от 20, 10 и 5 лева.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24