Програмирането на музика е възможно – среща с Иван Драголов

Програмирането на музика е възможно – среща с Иван Драголов

Програмирането не е сложно. Всеки нормално развит човек е в състояние да напише компютърна програма, ако пожелае да разбере как се прави това. Има ниво на програмиране, което е достъпно за всеки. Тази теза защити звукорежисьорът от Българското национално радио и създател на алгоритмична музика Иван Драголов.

Той изнесе лекция в Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова” в Стара Загора, която с интерес слушаха десетки ученици. Събитието беше част от инициативите, организирани в рамките на Европейската седмица на програмирането (от 7 до 22 октомври 2019 г.).

Програмирането само на пръв поглед изглежда страшно и ако човек – без разлика от възрастта, се допре до него, може бързо да се справи със задачата, която си е поставил сам.

Иван Драголов използва за писане на своите програми езика Python. Разказа на децата как самия той преди 20 години съвсем случайно се е срещнал с възможността да се пише код на този език за програмиране. Имал е ангажимент като техническо лице, което трябва да направи звуков запис на лекция, но се е заслушал и в думите и те са го заразили да си инсталира софтуера и да го разгледа. „Вече 20 години моят живот е по-хубав, в следствие но това, че случайно съм попаднал на едно място и съм чул думата Python и съм решил да разбера какви възможности ми дава тя” – каза Драголов.

Примерът, който даде със себе си може да се повтори безкрайно и с други хора и на други места, например и след лекцията на Иван Драголов с учениците от Музикалното училище в Стара Загора. Програмирането отваря път, дава възможности, създава удоволствие и удовлетворение – и това е мотивът на лектора да говори на младите хора не за първи път по тази тема. Оказа се, че в залата има деца, които познават специализирани софтуерни програми, предназначени за запис и обработка на звук или за създаване на музика и експериментират с тях. Те получиха поощрения и съвети как да продължат с тези свои занимания, още повече, че сега компютрите, а и всички други цифрови устройства, са много по удобни и достъпни, в сравнение с времето от преди 30 години, когато Иван Драголов е започнал за изследва какви възможности му дава съчетаването на електрониката с музиката.  

Едно от определенията на понятието ‘музика’ гласи, че музиката е управление на звуков сигнал с художествена цел. И един и същ звук в дадена ситуация може да е музика, а в друга – не. Електроакустичната музика е създадената с електроакустични средства, т.е. тези, които използват електрически начини за произвеждане на звук, каза Иван Драголов, за да обясни на учениците как те сами могат да създават музика – с помощта на компютър и софтуер, без да записват звука от инструменти или от вокално пеене. Тези възможности са достъпни чрез софтуера, който децата познават, или който лесно могат да усвоят  и много от присъстващите на лекцията имаха нужда от напътствията, които получиха.  

При посещението си в Стара Загора Иван Драголов изнесе и сходна лекция пред ученици от Средно училище „Максим Горки“.

ivan dragolov Muzikalno uchiliste stara zagora 03

Meet and Code

Инициативата „Запознайте се и програмирайте“ се провежда в 25 страни от цяла Европа, чрез провеждане на различни събития в областта на програмирането и информационните технологии. Идеята на организаторите е да съдействат на младите хора от 8 до 24 години за срещата им с тайните на дигиталния свят. Събитията са 1200 и са избрани от 2000 кандидатстващи идеи, представени от организации с нестопанска цел. Провеждат се в: Австрия, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Франция, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Казахстан, Холандия, Северна Македония, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия, Словения, Испания, Швейцария, Обединеното кралство и Украйна. Макар и всички събития да са свързани с програмиране, всяко има свой неповторим колорит и различен подход към дигиталните умения – каквито бяха и разказите и демонстрациите на Иван Драголов в Стара Загора.

Целта на всички тези срещи е:

  • да запознаят младите хора със света на технологиите и програмирането по забавен начин
  • да покажат колко интересно може да бъде програмирането и как да се използва, за да се дава живот на различни идеи
  • да демонстрират как се развиват информационните технологии и какво влияние оказват върху цялостния ни живот.

„Запознайте се и програмирайте“ е чудесна първа стъпка в дигиталния свят за цялото ново поколение млади европейци. Инициативата се подкрепя от еврокомисаря по въпросите на цифровите технологии на Европейската комисия и се провежда от технологичната компания SAP, немската фондация HDS (Haus des Stiftens gGmbH) и ТеchSoup Europe. В България Meet and Code (Запознайте се и програмирайте) се реализира от Фондация „Работилница за граждански инициативи“, като единствен представител на TechSoup у нас.


Иван Драголов е роден през 1958 г. Завършва математическа гимназия в Стара Загора. През 1983 г. завършва тонрежисура в Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ – София, при доц. М. Люцканов. Работи в Радио Стара Загора като тонрежисьор. През 2024 г. получава Наградата „Стара Загора“ за музиката към пиесата „Чайка“ на Чехов, постановка на Старозагорския драматичен театър, с режисьор Георги Михалков. Тандемът Георги Михалков – Иван Драголов създаде театралните постановки „Еквус“, „Чайка“ и „Боли ме“ в Стара Загора, „Паметта на водата“ – в Русе, „Змийско мляко“ – в Бургас, „Кучката“ – в Театър „София“.

echSoup Europe

WCIF

SAP

 

 

www.infoz.bg  Илко Груев | www.infoz.bg