За втори път се удължава срокът за групов лов на дива свиня

Срокът за групов лов на дива свиня се удължава до 16 февруари. Решението е на база становища на Център за оценка на риска по хранителната верига и Българска агенция по безопасност на храните, в които се подчертава, че достигнатият отстрел на дива свиня до момента е недостатъчен, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.

divo prase mamma 1l

Според експертите удължаването ще спомогне за максимално намаляване на броя на дивите свине, а оттам и за намаляване на риска от разпространение на заболяването африканска чума по свинете.

Към 20 януари 2020 г. са отстреляни 35 867 броя диви свине, което е 44,19 % от плана. По разчети е необходимо да бъдат отстреляни до 81 161 броя свине, за да има ефект върху редуциране на популацията в размер, който да повлияе за намаляване разпространението на болестта.

Съгласно издадена заповед се засилва контролът и отговорното спазване на законовите разпоредби при извършване на лов, като излетите ще се провеждат само в присъствието на служители от териториалните поделения на държавните предприятия или от регионалните дирекции по горите.

Ловът ще се извършва по утвърдени графици само в ловни райони, в които запасите на дива свиня не са намалени с достатъчния брой при реализирания досега отстрел. При издаването на разрешителните ще се взима предвид и смъртността на диви свине от африканска чума в съответния регион.

www.infoz.bg  www.infoz.bg