България договори рекордно ниска цена за руския природен газ

България договори рекордно ниска цена за руския природен газ

Намаление на цената на природния газ в размер на малко над 40% е постигнато между „Булгаргаз“ и „Газпром“, съобщи изпълнителният директор на българската компания Николай Павлов на брифинг в Министерския съвет. Между „Булгаргаз“ и „Газпром“ е сключено новото допълнение за цената на природния газ, което съдържа нова ценова формула.

Тя включва и хъбова компонента в основната си част. В резултат на промяната, „Булгаргаз“ ще предложи на Комисията по енергийно и водно регулиране да утвържди през април цена в размер на 26,29 лева за мегаватчас, която в сравнение със сегашната цена от 44,04 лева представлява намаление в размер на 40,30 процента, каза Павлов.

Новата цената ще се прилага ретроактивно от 5 август 2019 г. и по първоначални изчисления „Булгаргаз“ ще върне около 150 млн. лева с ДДС на своите клиенти за периода от 5 август 2019 г. до 29 февруари 2020 г., съобщи Павлов. Новото ценообразуване влиза в сила от 1 март 2020 г. и ще бъде на месечна база. Преговорите бяха трудни, продължителни, като през целия преговорен процес действията на „Булгаргаз“ бяха последователни, каза Павлов.

Днес, на 3 март, „Газпром“ ни върнаха договора подписан. Има символика, коментира премиерът Бойко Борисов. „Близо седем месеца вървяха преговорите. Проведохме ги професионално с помощта на Европейската комисия“, каза премиерът Борисов. Той благодари на колегите си от Руската федерация, „защото никога не сме отричали тяхната заслуга, точно обратното, винаги сме благодарили и сме изказвали своята признателност за жертвите и помощта, която са оказвали на България по време на войната, и за освобождението ни, и днес сутринта ни върнаха подписан договор, който е с най-голямото намаление от всички държави, които предоговаряха договорите – над 40 процента“. Борисов припомни, че през изминалата година страната ни е внесла близо 0,5 млрд. куб. втечнен природен газ от алтернативни източници. Диверсификацията и конкуренцията показват как падат цените на природения газ, допълни още премиерът.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочи, че е постигнато безпрецедентно намаление на цената на природния газ, което ще даде възможност на нашата икономика да става все по-конкурентоспособна и българските потребители да се ползват от пазарните механизми при определяне на цената на природния газ. Тя отбеляза и ролята на Европейската комисия в този преговорен процес, защото благодарение на постигнатото споразумение по антимонополното дело между Европейската комисия и „Газпром“ стана възможно и като правнообвързващ ангажимент за руското дружество да бъдат подписани допълнителни споразумения, на база на които да се определи реда и начина за водене на преговори, свързани с определянето на цената.

www.infoz.bg  www.infoz.bg