цена на природния газ

Регулаторът намали цената на природния газ за първото тримесечие с 1,8%

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) реши цената на природния газ за първото тримесечие на 2020 г. да бъде намалена с 1,81% в сравнение с последните три месеца на миналата година. От днес България ще получава руски природен газ през Турция, а не през Украйна, както досега.

Преговорите между „Булгаргаз“ и „Газпромекспорт“ приключиха в края на миналата година. От смяната на трасето страната ни се очаква да пести средно по 70 млн. лева годишно от транзитни такси, а газът може да поевтинее с 5%.

През новия пункт - „Странджа - 2“, България ще получава 2,9 млрд. кубични метра газ годишно, а инфраструктурата ни е готова да поеме количествата според изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. България разполага с 11 километра газопровод от българо-турската граница до компресорна станция „Странджа“ и с газоизмервателна станция „Странджа“. Те са въведени в експлоатация. Съществуващата инфраструктура, която е част от така наречения трансбалкански газопровод, също е в готовност да пренася количества и по сега съществуващото трасе.

www.infoz.bg  www.infoz.bg