Остра миризма на газ доведе до евакуация на хора в Казанлък

Сградата, в която се помещават Дирекция „Бюро по труда”, Социално подпомагане, офис на НАП и общински структури, беше затворена за около час на 21 август, а хората бяха евакуирани. Причината е остра миризма на газ. Заради съмнение за теч на газ хората бяха евакуирани.

В последствие се оказа, че става въпрос не за газ, а вероятен разлив от веществото, което е изкуствен ароматизатор – одорант, и се използва за предаване на специфичния мирис на газа, като се влага в него. Природният газ няма мирис и за да бъде забелязвано изтичането му, към него се добавя миризлив химикал (одорант), имащ рязка, неприятна миризма (на гнило зеле, чесън, развалени яйца). Най-често като одорант се използват различни тиоли.

todot todorovПри инцидента в Казанлък тежки случаи няма, но има десетки оплаквания от гадене, усещане на дискомфорт и дори повръщане. Хора от района са напуснали жилищата си, защото не могат да ги проветрят. „Не може да се диша, не можем да отворим прозорците от тази миризма. Толкова е силна и наситена, че ме удря в стомаха” - оплакват се хората.

Газоснабдителното дружество „Ситигаз България” ЕАД извърши измервания в целия град. „Хора сигнализираха, че от няколко дни се носи такава миризма в района, но днес е станала непоносима. Намерихме туба с течност, която е одорант – това е веществото, което се прибавя към природния газ, за да се усеща при изтичане, за да има мирис в случай на такъв проблем” – обясни управителят на газифициращата фирма Тодор Тодоров.

Тубата е открита в двора на база на фирма, която е подизпълнител на дружеството за газификация, и се занимава със строителни дейности по мрежата. Според Тодор Тодоров е недопустимо тази фирма да разполага с веществото, защото употребата му не влиза в предмета им на дейност.

Няма опасност за населението, съобщиха от „Ситигаз България” на официалния си сайт.

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg