Изтичане на газ евакуира центъра Стара Загора

Изтичане на природен газ евакуира центъра на Стара Загора

Изтичане на природен газ затвори за близо един час централната зона на Стара Загора. Газопровод е бил пробит при извършването на ремонтните дейности по обновяване на площадното пространство и пешеходната зона на града. Пострадали хора при обгазяването няма.

Сигналът е постъпил около 11 часа на 10 ноември, районът незабавно е отцепен, а служителите на общинската администрация и съседните сгради - евакуирани. Половин час по-късно все още се усещаше силна миризма на газ.

"Имало е силно изтичане на газ. Пожарникарите веднага са започнали да обливат с вода района. Няма никаква опасност за населението, газоподаването е спряно, така че хората могат да бъдат спокойни. На местопроизшествието ще остане екип до окончателното отстраняване на аварията" - съобщи старши комисар Георги Хаджиев - директор на ОДМВР - Стара Загора.

Минути преди 12 часа заградителните ленти бяха свалени. Общината възстанови своята работа. Направените замервания на качеството на въздуха от специализираните автомобили на пожарната и газоснабдителната фирма не показват отклонения от нормите, информираха от Общината.

Подаването на газ към клиентите в централната градска част на Стара Загора ще бъде възстановено при първа възможност след отстраняване на повредата и ръчното включване на засегнатите абонати. Риск за хората няма. Природният газ е по-лек от въздуха и при евентуално изтичане се издига високо в атмосферата, без да застрашава хората или околната среда, информираха от "Овергаз Инк" в съобщение до медиите.

 

Венета Асенова | www.infoz.bg