Стара Загора е с най-ниски данъци и такси спрямо големите градове

Стара Загора е с най-ниски данъци и такси спрямо големите градове

През този месец се въвежда видеонаблюдение в Стара Загора. 15 камери ще бъдат поставени на възлови кръстовища. Те ще следят трафика и ще помагат на полицията при разкриване на нарушения и престъпления - съобщи кметът Живко Тодоров по време на публичния отчет на втората година от мандата си.

По негово предложение народният представител от ГЕРБ Маноил Манев е подготвил проект на Закон за общинската полиция. Той дава възможност на служители на общината да налагат санкции по Закона за движение по пътищата, стана ясно по време на отчета на старозагорския градоначалник. "На местно ниво трябва да се борим с този сериозен проблема и най-логично е да се даде възможност на общинските полицаи да глобяват по Закона за движение по пътищата. С решение на Общинския съвет ще се заделят средства от бюджета, за да поставим камери на ключови кръстовище в града, за да се контролира скоростта и да се намалят произшествията" - обясни кметът.

С цел облекчаване на автомобилния трафик, през 2018 г. бул. "Св. Патриарх Евтимий", в района на моста към индустриалната зона, ще стане 4-лентов, а по бул. "Славянски" ще бъдат изградени две кръгови движения.

Кметът припомни, че в продължение на 5 години местните данъци и такси в Стара Загора не са променяни и са най-ниските сред големите градове в България. "По този начин сме се лишили от допълнителни приходи, но сме дали възможност на хората, които работят в Стара Загора, да запазят приходи за себе си" - заяви кметът на Стара Загора по време на отчета. Данъкът върху недвижимото имущество в Благоевград е 1,9 промила, в Бургас - 1,75 промила, във Варна - 2 промила, Велико Търново - 2,5 промила, а в Стара Загора е 1,45 промила. Таксата за битовите отпадъци, която плаща бизнесът в София е 10 промила, в Стара Загора е 3,5 промила, посочи Живко Тодоров.

За сметка на по-ниските данъци, Община Стара Загора работи активно по европейски и национални програми. През годината са привлечени над 100 млн. лева за подобряване на градската среда и домовете на хората. По националната програма са санирани 40 многофамилни сгради, в процес на изпълнение са още 35.

По отношение на общинските жилища, кметът съобщи, че се предприемат конкретни мерки за тяхното опазване от страна на недобросъвестни наематели. "Имаме над 700 жилища, които се намират в различни части на града и е невъзможно да се осъществява контрол дали добре се стопанисват. Не са изключения случаите, в които наематели крадат дограми, кранове и рушат жилищата" - обясни кметът. Бившата сграда на метрологията, която е прехвърлена на Община Стара Загора, ще бъде ремонтирана и ще осигури 70 общински жилища. Ще бъде назначен домоуправител, който да контролира как те се стопанисват.

Живко Тодоров съобщи още, че на 9 ноември е получил информация за конкретните терени, които Министерството на отбраната ще прехвърли безвъзмездно на Общината. Те се намират в близост до сградата на Офиса на Националната агенция за приходите в Стара Загора и срещу Mall Galleria. Това са равностойни терени, с които ще обезщетим собственици на земи в Бедечка, желаещи да реализират своите строителни проекти на алтернативен парцел, съобщи кметът.

На публичния отчет в конферентната зала на хотел "Мериан Палас" присъстваха областният управител Гергана Микова, народни представители, кметове на общини от област Стара Загора, общински съветници, ръководители на различни институции и граждани. Сред гостите беше и президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, който съобщи, че работи успешно с общинската администрация на Стара Загора. От своя страна Живко Тодоров заяви, че темата със запазването на българската енергетика и в частност комплекс "Марица изток" е национална кауза, около която всички са обединени.

otchet kmet stara zagora 2017 12

 

Пълен видео запис на отчета на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, 9 ноември 2017 г.

Репортаж

Венета Асенова | www.infoz.bg

На подобна тема