Жителите на Старозагорска област са сред най-активните по програмата за саниране на многофомилните жилища

Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради е в изключително динамичен етап на изпълнение. Вече има регистрирани над 2300 сдружения на собственици, а сключените договори са над 1500.

Пред сключване в кратки срокове са още над 100. Това съобщи по БНР заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той допълни, че по места се изпълняват различни етапи от дейностите по програмата – текат обществени поръчки за избор на изпълнители, извършват се конструктивно и енергийно обследване, проектират се сгради, реализира се строителство, като вече има и изцяло завършена сграда в Благоевград. Публикувани са обществени поръчки за инженеринг (проектиране и строително-монтажни работи) на близо 139 сгради, на обща стойност над 120 млн. лв. с ДДС.

Програмата вече се изпълнява в почти всички общини в страната, на чиято територия има допустими сгради, каза заместник-министърът. Най-активни са Благоевград, Бургас, Стара Загора, Пловдив, а през последните месеци и Столична община, в която участващите сгради вече са над 100, посочи той и обърна внимание, че изключителна активност има и в малки населени места като Севлиево, Луковит и др., където процентът на допустимите сгради, участващи в програмата, е особено висок. Към момента има сгради с осигурено финансиране, в които почти четвърт милион българи ще се възползват от програмата (1600 сгради със средно 50 апартамента са повече от 80 хил. жилища, с по 3 човека живущи във всяко, са близо 240 хил. човека).

Николай НанковНиколай Нанков се ангажира с провеждането на разяснителни срещи във връзка със сигнал, че на места липсва достатъчно информация за програмата. Той напомни, че при нейния старт беше проведена информационна кампания. Програмата е силно децентрализирана, подчерта заместник-министърът и добави, че местните власти определят своите целеви групи и провеждат срещи, на които информират жителите за предимствата и дейностите, които трябва да предприемат, за да участват в нея.

Заместник-министърът отново припомни, че Националната програма за енергийна ефективност финансира дейности за конструктивно укрепване на сградите и постигане на заложен клас енергийна ефективност, което се осигурява чрез саниране на общи части, покривна конструкция, подмяна на ел.захранване, поставяне на топлоизолация, както и подмяна на дограма. Там, където енергийните одити покажат необходимост, ще се използват възобновяеми източници на енергия, подчерта той. Допустима е и промяната на вертикалните щрангове с хоризонтални, за да е по-справедливо отчитането на консумираната топлоенергия, каза още Нанков.

Той потвърди, че строителният надзор е включен в предвидения обхват от дейности по програмата, които се финансират изцяло с безвъзмездни средства от националния бюджет, като представители на сдруженията на собствениците също могат да участват в контрола на изпълнението.

Нанков припомни, че условията за участие бяха променени, за да се облекчи процесът по кандидатстване от страна на собствениците. Той обърна внимание, че срокът на програмата е до изчерпване на финансовия ресурс, но е получено уверение, че през следващата година, когато по-малките сгради също получат възможността да участват в нея, ще бъде осигурен допълнителен.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Министерство на регионалното развитие и благоустройството)

Светът

Нова вълна от протести, прераснали в сблъсъци между демонстранти и полицията, имаше тази нощ в редица градове на САЩ. До тях се стигна въпреки, че в някои от големите градове беше въведен комендантски час в опит да се успокои гневът на хората, породен от смъртта на цветнокожия Джордж Флойд, причинена от полицай. Сблъсъци имаше в Ню Йорк, Филаделфия, Лос Анджелис и Атланта, Маями, Чикаго

* * *
Пилотираният кораб „Дракон“ на компанията на Илън Мъск „Спейс Екс“ (SpaceX) с двама астронавти – Робърт Бенкен и Дъглас Хърли – беше изстрелян в орбита. Ракетата носител „Фалкон-9“ беше изстреляна в 22:22 часа българско време на 30 май от космическия център Кенеди във Флорида

* * *
САЩ отменят специалния търговски статут, с който се ползва Хонконг. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Китай грубо е нарушил договорните си задължения по отношение на автономията на региона. Лишаването на Хонконг от статута на привилигирован търговски партньор на САЩ ще се отрази на "целия спектър" от споразумения с Хонконг, включително за екстрадиране, контрол върху износа, технологиите с двойно предназначение и третирането на Хонконг като митническа територия, отделна от континентален Китай, каза американският лидер

* * *
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ прекратяват отношенията си със Световната здравна организация и пренасочват финансовите средства, с които са я подпомагали, към други световни и спешни нужди на общественото здраве. Тръмп обяви, че СЗО са виновни за прикриването от страна на Китай на вируса, тръгнал от град Ухан и това е позволило заразата да се разпространи по целия свят

На подобна тема

Най-четеното от последните дни