Жителите на Старозагорска област са сред най-активните по програмата за саниране на многофомилните жилища

Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради е в изключително динамичен етап на изпълнение. Вече има регистрирани над 2300 сдружения на собственици, а сключените договори са над 1500.

Пред сключване в кратки срокове са още над 100. Това съобщи по БНР заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той допълни, че по места се изпълняват различни етапи от дейностите по програмата – текат обществени поръчки за избор на изпълнители, извършват се конструктивно и енергийно обследване, проектират се сгради, реализира се строителство, като вече има и изцяло завършена сграда в Благоевград. Публикувани са обществени поръчки за инженеринг (проектиране и строително-монтажни работи) на близо 139 сгради, на обща стойност над 120 млн. лв. с ДДС.

Програмата вече се изпълнява в почти всички общини в страната, на чиято територия има допустими сгради, каза заместник-министърът. Най-активни са Благоевград, Бургас, Стара Загора, Пловдив, а през последните месеци и Столична община, в която участващите сгради вече са над 100, посочи той и обърна внимание, че изключителна активност има и в малки населени места като Севлиево, Луковит и др., където процентът на допустимите сгради, участващи в програмата, е особено висок. Към момента има сгради с осигурено финансиране, в които почти четвърт милион българи ще се възползват от програмата (1600 сгради със средно 50 апартамента са повече от 80 хил. жилища, с по 3 човека живущи във всяко, са близо 240 хил. човека).

Николай НанковНиколай Нанков се ангажира с провеждането на разяснителни срещи във връзка със сигнал, че на места липсва достатъчно информация за програмата. Той напомни, че при нейния старт беше проведена информационна кампания. Програмата е силно децентрализирана, подчерта заместник-министърът и добави, че местните власти определят своите целеви групи и провеждат срещи, на които информират жителите за предимствата и дейностите, които трябва да предприемат, за да участват в нея.

Заместник-министърът отново припомни, че Националната програма за енергийна ефективност финансира дейности за конструктивно укрепване на сградите и постигане на заложен клас енергийна ефективност, което се осигурява чрез саниране на общи части, покривна конструкция, подмяна на ел.захранване, поставяне на топлоизолация, както и подмяна на дограма. Там, където енергийните одити покажат необходимост, ще се използват възобновяеми източници на енергия, подчерта той. Допустима е и промяната на вертикалните щрангове с хоризонтални, за да е по-справедливо отчитането на консумираната топлоенергия, каза още Нанков.

Той потвърди, че строителният надзор е включен в предвидения обхват от дейности по програмата, които се финансират изцяло с безвъзмездни средства от националния бюджет, като представители на сдруженията на собствениците също могат да участват в контрола на изпълнението.

Нанков припомни, че условията за участие бяха променени, за да се облекчи процесът по кандидатстване от страна на собствениците. Той обърна внимание, че срокът на програмата е до изчерпване на финансовия ресурс, но е получено уверение, че през следващата година, когато по-малките сгради също получат възможността да участват в нея, ще бъде осигурен допълнителен.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Министерство на регионалното развитие и благоустройството)

Светът

ФБР организира операция по претърсване на дома на включения в санкционния списък на САЩ руски олигарх Олег Дерипаска във Вашингтон

* * *
Европейският парламент призова Европейската комисия да предприеме незабавни действия в защита на полските граждани и основите на правото на Съюза, като задейства механизма за условност. Европейската комисия ще санкционира Полша за решение на нейния Конституционен съд, "представляващо пряко предизвикателство по отношение на единството на европейския правов ред", заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

* * *
Полша увеличи двойно военните по границата си с Беларус. Почти 6000 полски войници вече охраняват границата на страната с Беларус, засилвайки мерките за сигурност срещу мигрантска вълна

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

На подобна тема

Най-четеното от последните дни