Всички хора са длъжни да носят защитна маска, когато се намират в закрити или на открити обществени места

Всички хора са длъжни да носят защитна маска, когато се намират в закрити или на открити обществени места

Всички хора са длъжни да носят защитна маска за устата и носа, когато се намират в закрити или на открити обществени места. Такова нареждане даде здравният министър Кирил Ананиев със Заповед № РД-01-168 от днес.

С пълния текст на заповедта можете да се запознаете в приложения файл.

Практически заповедта задължава всеки човек да носи предпазна маска и на улицата, и в магазина, и при посещение на бензиностанция или банков офис.

Санкцията за неспазване на заповедта е 5000 лева и е регламентирана от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, чл. 209а. (1)

В същото време в България все още има остър недостиг на предпазни маски и ръкавици в аптеките и търговската мрежа.

Тази мярка вече влезе в сила в Чехия. Подобна мярка въведе и Австрия от днес, но само за влизане в магазините и аптеките, като маски ще се раздават на входа.

След оповестяване на заповедта на министъра, заради трудността всеки да си осигури веднага предпазна маска, беше обявен гратисен период до 0 часа в събота, 4 април 2020 г.

Извън тази мярка се обмисля възможността за пълна забрана за напускане на домовете за всички, като излизането ще бъде възможно само след предварителна заявка чрез пускане на есемес (по примера за паркиране в зелена зона) и ще се мотивира от необходимостта да се посети магазин, аптека, офис на банка, или за плащане на сметка, а също и за предвижване до работно място.

 

Мобилната версия на браузъра не показва PDF файла. Можете да го свалите

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема