Лабораторията за изследване на коронавирус в Стара Загора е напълно оборудвана

Лабораторията за изследване на коронавирус в Стара Загора е напълно оборудвана

Напълно окомплектована с необходимата апаратура и консумативи е новосъздадената лаборатория за изследване на коронавирус в Университетската болница „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора. По данни, съгласувани със световните здравни стандарти, тези изследвания ще бъдат абсолютно надеждни и информативни, което е най-важно за всеки един медик.

В началото 10 проби минимум ще могат да се обработят на ден, което за настоящата обстановката в България е напълно достатъчно – съобщи д-р Георги Минков, зам.-директор по медицинската дейност на Университетска болница „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора.

georgi minkov

Лекарите призовават пациенти, които нямат реални съмнения за коронавирус, да не прибягват до изследване. „Пробите трябва да бъдат добре прецизирани. Не може всеки един човек, който въпреки епидемиологичната си анамнеза, няма оплаквания, да бъде изследван поголовно за коронавирус. Трябва да имаме правилна епидемиологична анамнеза – пациент, върнал се от епидемиологичен район, с оплаквания“ – заяви д-р Георги Минков, зам.-директор на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“.

Лабораторията ще обработва проби от цяла Югоизточна България. През последните три дни в Клиниката по инфекциозни болести в Стара Загора не са постъпвали пациенти със съмнение за коронавирус, уточниха от болницата.

Coronavirus Referentna laboratoriya Stara Zagora 03

Лаборатория за изследване на коронавирус в Университетската болница „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора

 

Лабораторията за изследване на Covid-19 е готова да приема проби

Лабораторията за изследване на Covid-19, по-известен като Коронавирус, е готова да приема проби, след екипната работа на Тракийския университет и УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ за сформиране и оборудване на звеното и добрата колаборация на ръководствата на двете институции – ректора на висшето учебно заведение доц. д-р Добри Ярков и директора на болницата проф. д-р Йовчо Йовчев.

Лабораторията е създадена по нареждане на Министерство на здравеопазването и Националния кризисен щаб и ще обслужва 7 области – Стара Загора, Пловдив, Бургас, Ямбол, Кърджали, Сливен и Хасково.

doc Svetla Angelova

Ръководител на вирусологичната лаборатория е доц. Светла Ангелова. „Очакваме всеки момент да постъпят проби, имаме готовност до 50 проби до края на седмицата да обработим и да пуснем за анализ. Разполагаме с Real time PCR апарат, най-съвременен, с който в рамките на 2 – 3 часа можем да дадем резултат, плюс два часа за първична подготовка и екстракция на нуклеиновата киселина на пробите, тоест реалното изследване може да бъде готово за около 5 – 6 часа. Медицинският факултет на Тракийския университет ни предостави ламинарен бокс, Ветеринарномедицинският факултет също ни предостави ламинарен бокс, останалото оборудване е подсигурено от болницата, китове за пробите предоставят от Министерство на здравеопазването“ – каза доц. Светла Ангелова, цитирана от пресцентъра на Тракийския университет.

Навременното лабораторно потвърждаване на случаите е необходимо за осигуряване на бързо и ефективно издирване на контактните, прилагане на противоепидемични мерки и мерки за контрол на инфекциите, съгласно националните препоръки и събиране на необходимата епидемиологична и клинична информация.

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема