Клиничната пътека за коронавирус ще се заплаща по 1200 лева от НЗОК

Клиничната пътека за коронавирус ще се заплаща по 1200 лева от НЗОК

Два пъти повече ще се заплаща от Националната здравноосигурителна каса клиничната пътека за лечение на болни от коронавирус. От 1 август 2020 г., при 600 лева сега, за пътеката ще се отпускат по 1200 лева на пациент. Това решиха на среща днес Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса и Лекарският съюз.

Увеличението на цената на пътеките е с цел да може PCR-тестът да бъде включен в тях, така че голяма част от пациентите, които ще бъдат хоспитализирани да минат през такъв тест, обясни зам.-председателят на Лекарския съюз проф. Николай Габровски. Увеличение се предвижда и за всички инфекциозни пътеки, с цел да се повиши заплащането в тази дефицитна специалност и да се привлече интереса на млади специалисти. 

Повишение ще има и на всички останали пътеки, стана ясно още след срещата, но с колко, предстои двете страни още да преговарят.

Болниците и лекарите нямат право да искат PCR тест от пациентите, за да ги хоспитализират или преди преглед, както и да искат те да заплащат за него, категорично заяви председателят на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса и заместник здравен министър Жени Начева.

Възможността болниците да получат 85% от приходите си, ако покрай коронавируса те са паднали под този праг, ще продължи до септември, а ако им нужда и след това, обясни още Начева.

Извън темата за коронавируса, на срещат днес е взето решение да се направят две пътеки за цезарово и нормално раждане, като за цезаровото ще се запази сегашната цена от 900 лева, а друга ще бъде 1100 лева.

„Заради еднаквата цена досега се забелязват редица медицински диспропорции и по този повод предложихме да се запази цената за цезарово сечение и да увеличим цената на клиничната пътека за нормално раждане. Надяваме се това да има демографски ефект и да е полезно за бъдещите майки“, обясни решението Начева.

За всички тези промени касата предвижда да задели 40 млн. лева от резерва си, като до момента нямало проблем и голям спад в събираемостта на здравните вноски.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема