Депутатите ще настояват за решаване на проблема с орязания бюджет на болниците

Болници обмислят да спрат лечението без заплащане

Болниците в област Стара Загора са поставени в тежка финансова ситуация, след като Националната здравноосигурителна каса намали с 4% бюджета на Регионалната здравноосигурителна каса. Това провокира острата реакция на техните управители и собственици.

Те излязоха с декларация, оповестена на кръгла маса с депутати от различни политически сили. В нея се настоява лимитите за 2017 г. да не бъдат по-ниски от заработените дейности през предходната година и да бъдат изплатени надлимитните дейности за 2015 и 2016 г. които са близо 5 млн. лева.

"Аз не мога да си представя как Общинската болница "Д-р Христо Стамболски" - Казанлък, обслужваща 106 000 души население, може да получи 366 000 лева за един месец, при положение, че има 11 клинични отделения. Ние сме в колаптично състояние" - заяви по време на кръглата маса директорът на болницата д-р Кети Манолова.

"Винаги се стремим да посрещнем пациентите и тогава винаги има надлимитна дейност, която остава за сметка на заведението. Да, но тя се мултиплицира в месеците, в годините и става все по-трудно да се балансира между възможността да се поемат нуждите на пациентите, които са предпочели болницата, те да бъдат обслужени качествено и ние да не затъваме безсмислено" -коментира д-р Николай Христов - управител на МБАЛ "Ниа Мед" - Стара Загора

"Аз очаквам от тази среща наистина да може да се инициира промяна в правилата и гъвкавост. Като база да се вземат не само разплатените касово средства, а тези, които са отработени от лечебните заведения. Не е справедливо дейност, която е доказана, която е изработена, да не бъде заплатена" -  категорична е д-р Славка Йорданова - директор на РЗОК - Стара Загора.

"Разговаряхме с председателя на Парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова и най-късно следващата ще инициираме изслушване на ръководството на Националната здравноосигурителна каса, защото проблемът с непрекъснатото орязване на бюджетите на болниците, не само за Старозагорска област, има много засегнати болници, които много трудно биха оцелели и да функционират" - заяви народният представител от ГЕРБ Емил Христов.

Старозагорските депутати от всички политически сили ще работят заедно за решаването на проблемите, които стоят пред болниците в региона, стана ясно на срещата. Те ще настояват още да бъдат изплатени надлимитните дейности за 2015 и 2016 г.

Ако до 19 май не бъдат променени условията на финансиране на болниците, следва здравните заведения в област Стара Загора да не подпишат договори с касата, се казва още в декларацията. Ако това се случи, пациентите ще си заплащат лечението.

Болниците в област Стара Загора са в колапс заради орязано финансиране от Националната здравноосигурителна каса

 

Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber

 

На подобна тема