Българското селско стопанство получава рекордна финансова подкрепа

Българското селско стопанство получи рекордна финансова подкрепа

„Рекордна финансова подкрепа от над 3,1 млрд. лева получи през 2020 г. българското селско стопанство. Това са огромни пари за сектора в условията на пандемия“, заяви министър-председателят Бойко Борисов на работно съвещание с членове на правителството в Министерски съвет, информираха от правителствената пресслужба.

Министърът на земеделието, горите и храните Десислава Танева информира, че вчера Държавен фонд „Земеделие“ е превел близо 700 милиона лева на близо 55 000 земеделски стопани по схемата за единно плащане на площ по ставка, която е по-висока с близо 20 лева на хектар спрямо миналогодишната. „Тази ставка стана възможна, защото се възползвахме от възможностите на Европейската комисията за прехвърляне на средства.“, каза министър Танева.

В периода 21 - 23 декември предстои Държавен фонд „Земеделие“ да направи и последното плащане към стопаните за тази година. Очаква се да бъдат преведени още над 80 млн. лв. по мярката за необлагодетелстваните райони по Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020.
Над 30 000 земеделци са получили допълнителна подкрепа във връзка с пандемията. „С над 400 милиона лева тази година бяха увеличени средствата за подкрепа заради коронавируса и сушата“, съобщи министър Танева. Тя заяви, че през януари се предвижда отварянето на 2 нови COVID мерки по Програмата за морско дело и рибарство, които вече са обсъдени с бизнеса.
Министър Танева заяви отбеляза също, че се очаква утре Държавен фонд „Земеделие“ да увеличи бюджета си за подкрепа за компенсация за сушата в Югоизточна България с още 5 милиона лева. „Помощта за стопаните ще се увеличи от 2 на 3 лева за декар. За сушата компенсацията е близо 23 милиона лева, с които сме помогнали на 6000 стопани“, каза още Танева.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема