Втората пратка ваксини срещу COVID-19 пристигна в България

Втората пратка ваксини срещу COVID-19 пристигна в България

Втората пратка ваксини срещу COVID-19 пристигна в България. Вече е започната организация по тяхната спедиция до пет точки в страната с логистична фирма. Следващата стъпка е те да достигнат до всички 28 регионални здравни инспекции в страната, за да продължи ваксинацията на всички желаещи, които са определени в първата фаза на ваксинационния план. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

До две седмици се очаква да завърши тази първа фаза и веднага да започне втора, където е предвидено ваксинирането на всички желаещи от домовете за възрастни хора, като общата бройка на ползвателите на тази услуга е 15 000, а на персонала, който се грижи за тях 11 000. В момента се уточнява и броят на желаещите да се ваксинират учители, които също попадат във втора фаза на план“.

До шести януари се очаква становището на европейския регулатор за втората ваксина срещу COVID-19 на Moderna, след което ще стартира и доставянето й в държавите от Европейския съюз. Очаква се разрешение и за трета ваксина, обясни още министър Ангелов.

„Хубавото, което мога да кажа, е, че бройката на желаещите да се ваксинират във всички фази, както са разписани в самото начало, се увеличава. Нека българските граждани да са спокойни, че всеки, който иска да бъде ваксиниран, ще получи безплатна ваксинация. Всичко, което е записано във ваксинационния план, ще се случи. Ще има безплатни ваксини за всеки, който доброволно е заявил, че желае“, допълни министърът на здравеопазването.

До момента в Изпълнителна агенция по лекарствата са постъпили четири сигнала за нежелани лекарствени реакции след поставянето на ваксините срещу COVID-19. Едната странична реакция е била замайване, за около 15 минути след поставянето, две оплаквания за локална болка на мястото, където е поставена ваксината, а едно медицинско лице е съобщило за леко повишаване на температурата си. Всички оплаквания са преминали за по-малко от ден.

По отношение на заболяемостта в страната министър Ангелов, посочи, че се наблюдава пречупване на кривата и се отчитат задоволителни резултати, което се дължи на въвеждането на противоепидемичните мерки. България вече е на 24-то място по заболяемост и на трето по смъртност от 30 страни в Европейския съюз и Европейското икономическо пространство.

„Благодарим на всички български граждани, които съвестно изпълняваха мерките. Само така, с разбиране и заедно, трябва да действаме като един отбор и победата над COVID-19 ще е наша“, каза още проф. Ангелов.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема