Делегация от винари и експерти от Република Молдова посети България по проект WINET

Представители на Национална агенция по лозарство и винарство на Молдова, Министерство на земеделието и развитието на Република Молдова, Търговско-промишлената палата на Молдова, и на 7 молдовски винарни, всички членове на платформата WINET, посетиха слънчева България в периода 4 - 7 юли 2021 г. Визитата е част от програмата за обмен на добри практики по проект WINET – Търговия и иновации във винарската индустрия.

Финансира се по съвместна оперативна програма за трансгранично сътрудничество „Черноморски басейн 2014-2020“ финансирана по Европейски инструмент за съседство.

Посещението беше оценено като много полезно, както за молдовския екип, така и за представителите на българските винарни, които имаха възможност да обсъдят най-новите тенденции във винопроизводството, да говорят за проблемите, с които всеки от тях се сблъсква предвид глобалната пандемия, да представят набелязаните от тях решения, както и да се споделят съвети и стратегии за развитие на винения туризъм в двете държави.

Програмата за обмен на най-добри практики между винопроизводителите представители на молдовските изби: Minis Terrios Wines, Leuntea-Vin Family Winery, GOGU Winery, Vinaria Javgur, Kazayak Suvorov Vin, NOVAK Winery, Agrici Wine и членовете на мрежата WINET в България, даде възможност за срещи и обмен на ноу-хау, представяне на оборудване и технологии, използвани методи за винопроизводство, начина на организиране на производствените процеси и други теми, представляващи интерес за винопроизводителите.

Молдовските винари и представителите на винени и бизнес организации посетиха Бетърхалф Гараж Уайнс в село Змейово, Мидалидаре Естейт в село Могилово, Александра Естейт и Винеярдс в Средно Градище, както и винарска изба Едоардо Миролио в област Сливен.

Дневният ред беше последван от посещения в Балчик, където молдовската делегация имаше възможност да дегустира вината на марка с много внушително име: Queen's Winery House – разположена близо до една от най-важните туристически атракции в района, замъка на румънската кралица Мария построена през 1926 г.

Платформата WINET https://winet.wine/ е важен инструмент за лозаро-винарската индустрия за развитие на възможности за сътрудничество между трите държави България, Румъния и Молдова в тази област.

Experience exchange visit of the Moldovan delegation to Bulgaria image6

Experience exchange visit of the Moldovan delegation to Bulgaria image4

Experience exchange visit of the Moldovan delegation to Bulgaria image5

Experience exchange visit of the Moldovan delegation to Bulgaria image7

www.infoz.bg  www.infoz.bg