Делегация от винари и експерти от Румъния посети България по проект WINET

Търговско-промишлена палата – Стара Загора беше домакин на делегация от представители на 10 румънски винарни по програмата за обмен на добри практики по проект WINET. Членове на платформата посетиха България в периода 2-5 август 2021 г. Визитата е продължение на програмата за обмен на добри практики по проект WINET – Търговия и иновации във винарската индустрия, финансиран по съвместна оперативна програма за трансгранично сътрудничество „Черноморски басейн 2014-2020“ финансирана по Европейски инструмент за съседство.

Всяко посещение в българските винарни, пренесе представителите на румънските винопроизводители на дълбоко в процеса на производство на вино. Делегацията беше впечатлена от лозята, оборудването и потенциала за винен туризъм в Мидалидаре Естейт, процесите на производство на вино в амфори в Александра Естейт, технологиите, които се използва в една от най-старите винарски изби в България – Домейн Менада в Стара Загора, както и методите на производство на био вино в изба Едоардо Миролио в област Сливен. А Queen's Winery House – разположена близо до една от най-важните туристически атракции в района, замъка на румънската кралица Мария построена през 1926 г., посрещна румънските гости с разнообразие от комбинации на вино преплетено с плодове, които вече са част от много частни колекции.

Целта на тази програма е да се увеличи максимално възможността за обмен на информация, споделяне на идеи и идентифициране на шансовете за устойчиво сътрудничество. Посещението беше оценено като много полезно, както за румънската делегация, така и за представителите на българските винарни, които имаха възможност да обсъдят най-новите тенденции във винопроизводството, стратегии за участие на държавите в този сектор, приемането на алтернативни лозарски и винопроизводствени процеси (органични, биологични и биодинамични вина).

Програмата за обмен на най-добри практики между винопроизводителите представители на молдовските изби: Enodna, Agri Ionica Partner, Măcin, Senator Wines, Cramele Odobești, Vinum Capidava, Viticola SA, Cogealac, CT, European Project Sud – Est, Cîrligele Vrancea, Mera Com Internațional, Dragosloveni, Silconf, Ostrov, Cramele Vultureni Cireșu, Brăilane и членовете на мрежата WINET в България, даде възможност за срещи и обмен на ноу-хау, представяне на оборудване и технологии, използвани методи за винопроизводство, начина на организиране на производствените процеси и други теми, представляващи интерес за винопроизводителите.

Платформата WINET https://winet.wine/ е важен инструмент за лозаро-винарската индустрия за развитие на възможности за сътрудничество между трите държави България, Румъния и Молдова в тази област.

Experience exchange visit of the Romanian delegation to Bulgaria image4

Experience exchange visit of the Romanian delegation to Bulgaria image6

Experience exchange visit of the Romanian delegation to Bulgaria image5

Experience exchange visit of the Romanian delegation to Bulgaria image7

www.infoz.bg  www.infoz.bg