Стара Загора и Клъстер Тракия икономическа зона ще си партнират в образователни проекти

Зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова посети Центъра за професионално обучение „Тракия“ в Индустриална зона Раковски, част от Тракия икономическа зона. По време на обиколката тя и председателят на Клъстер Тракия икономическа зона инж. Пламен Панчев обсъдиха възможностите за сътрудничество между Община Стара Загора и Клъстера при изпълнението на образователни проекти.

trakia kl

„Впечатлени сме от визионерското мислене на екипа на Клъстер Тракия икономическа зона и конкретно на неговия председател инж. Пламен Панчев, както и изградената при вас симбиоза образование – бизнес“, обобщи Иванка Сотирова. Тя поздрави екипа и за работата с родителите, които да насочат децата към правилния професионален избор, както и за това, че в центъра се обучават ученици и от селата, не само от Пловдив. „Трябва да си партнираме, за да имаме успехи, а не да се самозатваряме, една от слабите черти на нашата нация“, подчерта още зам.-кметът.

Инж. Пламен Панчев добави, че двете близки общини могат да си бъдат полезни в изработването на проекти, свързани с образованието, както и с професионалната квалификация и преквалификация на фирмения персонал, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

Домакините представиха подробно с успешния образователен модел на Центъра за професионално обучение „Тракия“ в Индустриална зона Раковски. В центъра, първият по рода си в България, ситуиран и обслужващ бизнеса в индустриална зона, освен, че се квалифицират и преквалифицират служители от компаниите в Тракия икономическа зона, ученици от 4 професионални гимназии от Пловдивска област провеждат учебната си практика в съвременна материално-техническа база.

„Преди месец на среща с американското посолство, с Фондация „Америка за България“ и Американската търговска камара коментирахме, че Центърът за професионално обучение „Тракия“ трябва да се мултиплицира, първо в Стара Загора и Бургас, а след това и в други части на България. Затова дойдохме на място да видим как да “копираме добрия пример„ и как да си сътрудничим“, посочи по време на дискусията Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлената палата в Стара Загора. На срещата присъстваха още Татяна Димитрова – началник на Регионално управление на образованието – Стара Загора, Надя Захариева – програмен директор „Бизнес, предприемачество и технологии“ на Фондация „Америка за България“, директори на професионални гимназии и бизнесмени.

Домакинът запозна гостите с новия етап на развитие на Тракия икономическа зона – нулевовъглеродни индустриални зони, с което реално България е пионер в Европейския съюз.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg