Какво трябва да знаем при избора на SD карта?

SD картите (съкращението идва от английското Secure Digital) се използват от години и са задължителен хардуер за цифрови фотоапарати, музикални плейъри, смартфони, таблети, често и за лаптопи и настолни компютри. Но не всички SD карти са еднакви – ще намерите карти с различни класове за скорост, физически размери и обеми на памет (капацитет). Какво означават цифрите и буквите, които описват спецификациите им?

Някои устройства, например камерите и фотоапаратите, изискват SD карта за основна памет за съхраняване на информацията. Други устройства, като (смартфони, таблети, компютри) могат да предложат възможност за използване на SD карта, като това позволява преместване на информация за конкретна обработка или за архив, но също добавя и повече памет за устройството. Различните устройства обаче изискват и  SD карти с различни параметри и характеристике. Ето разликите, които трябва да имате предвид, когато избирате правилната SD карта, така че да ви върши работа.

Класове за скоростта

card attributes

Не всички SD карти предлагат еднакви скорости. При това една конкретна карта има различни скорости когато приема информация и когато се чете от нея. Внимание, ако върху самата карта е изписано число за трансфер в мегабайти в секунда, това най-вероятно уточнява скоростта при четене, а не при запис. Скоростта на запис на данните също може да е уточнена в мегабайти в секунда, но тогава това се отбелязва изрично с английската дума за писане (writ). Написаната стойност дава информация за резултат от тестване от страна на производителя, но в реални условия тя може да е по-ниска и зависи от вида на устройствата, с които се ползва картата, до каква степен е запълнен капацитетът ѝ и от други фактори.

Високата скорост на запис на данните или за четенето им има критично значение за някои задачи. Например професионален фотограф, който прави снимки в бърза последователност и ги записва във формат RAW с висока резолюция, ще трябва да ползва максимално бързи SD карти. Това ще позволи на фотоапарата да запазва изображенията възможно най-бързо. Същото се отнася и за заснемане на видео в формат 4К или по-обемен (8К), ако не се допуска компромис с качеството на картината.

Но ако правите няколко снимки на потребителска камера или използвате SD карта, за да съхранявате медийни файлове на смартфон, скоростта не е толкова важна. Може да създаде усещане за забавяне на устройството, но това не е от критично значение.

Производителите използват „класове за скорост“, за да обозначат колко информация за секунда може да бъде записана или прочетена на SD картата и те са изписани върху нея чрез символи. Има три различни вида маркери, които дават информация за скоростта, с която картата е способна да приеме информацията или такава да бъде копирана впоследствие.

Има четири различни класа за скоростта: 10 (10 мегабайта в секунда скорост на четене/запис), 6 (6MB/сек), 4 (4 MB/сек) и 2 (2MB/сек). Клас 10 е най-бързият, подходящ е за запис на Full HD видео. Клас 2 е най-бавният, става за запис на видео с ниско качество. Класове 4 и 6 се считат за подходящи за видеозапис с висока разделителна способност.

Отделно от казаното горе, има и два класа при ултра висока скорост (UHS), 1 (10MB/сек скорост на четене/запис) и 3 (30MB/сек). Тези маркери са върху карти, подходящи за устройства, използвани за професионална употреба, но ще ги намерите на повечето от днешните SD карти.

Има и класове, които дават информация конкретно за работа с видео. Тези класове са: V90 (поддържа до 8K видео запис или 90MB/сек), V60 (приема 4K запис), V30 (за HD/Full HD видео или 30MB/сек) и V10 и V6 (за стандартно видео), като последните два рядко се изписват.

Ето съответните лога на класовете за скоростта на SD картите:

card marks

Вероятно ще се справите чрез SD карта от клас 4 или 6 за обичайна задача при употреба в цифров фотоапарат, смартфон или таблет. Картите от клас 10 са идеални, ако снимате видеоклипове с висока разделителна способност или RAW снимки. Картите от клас 2 са бавни и днес те вече не се предлагат от търговците.

Класът за скорост на SD картата е отпечатан на самата SD карта и на опаковката на картата, когато я купувате. На една карта може да има и от трите вида лога – като това практически е дублиране на информацията. Например една SD картата може да има маркери за клас на скорост 10, UHS скоростен клас 3 и клас на скорост за видео 30.

Ако не виждате символ за клас за скоростта, имате SD карта вероятно е от клас 0. Тези карти са проектирани и произведени преди въвеждането на системата за оценка на скоростния клас. Те може да са по-бавни дори от карта от клас 2.

Физически размер (SD, MiniSD и microSD)

sd card

SD картите се предлагат в различни размери. Ще намерите стандартни SD карти, miniSD карти и microSD карти.

Стандартните SD карти са най-големите. Те са с размери 32x24x2.1 мм и тежат само 2 грама. Повечето потребителски цифрови фотоапарати, които се продават днес, все още използват стандартни SD карти. Може да се срещнат и при техника с професионално предназначение.

miniSD картите са по-малки от стандартните SD карти, с размери 21,5x20x1,4 мм и тегло около 0,8 грама. Този тип се среща рядко, проектирани са за употреба с мобилни телефони, но бяха изместени от карти с още по-малък размер – microSD.

microSD картите имат най-малък размер – 15x11x1 мм и тегло само 0,25 грама. Тези карти се използват в повечето мобилни телефони, смартфони и дронове, които поддържат SD карти. Използват се и в много други устройства, като таблети.

Изборът на размер зависи от устройството, с което ще се ползват. SD картите ще се поберат само в съвпадащи слотове. Не можете да директно да включите microSD карта в стандартен слот за SD карта. Но точно за тези два типа има адаптери, които ви позволяват да включите по-малка SD карта във формата на по-голямата SD карта и така да я поставите в подходящия слот. По-долу можете да видите адаптер, който ви позволява да използвате microSD карта в стандартен слот за SD карта.

Физическият размер не е критерий за качество или технически възможности, т.е. скоростите и капацитетът на картата не зависи от него.

Капацитет (обем за съхранение)

Подобно на USB флаш устройства, твърди дискове, SSD устройства и други носители за съхранение на информация, SD картите могат да имат конкретно количество памет. Потребителят гледа най-вече тази характеристика и тя е изписана с число върху картата.

Но разликите между капацитета на SD картата не спират дотук. SD картите със стандартен капацитет (SDSC), които са най-стари, варират по размер от 1MB до 2GB (а понякога дори 4GB – въпреки че това не е стандартно). Стандартът SD High Capacity (SDHC) е създаден по-късно и позволява карти с размер от 2GB до 32GB. Още по-нов стандарт, SD Extended Capacity (SDXC), който позволява карти с размер от 32GB до 2TB.

За да използвате SDHC или SDXC карта, ще трябва да се уверите, че вашето устройство поддържа тези стандарти. Днес всяко ново устройство поддържа карти с капацитет SDHC. SDXC е по-нов и все още е по-рядко срещан, ще имате проблем със стар четец или устройство.

Когато купувате SD карта, трябва да внимавате за правилния скоростен клас, физически размер и капацитет, който ви е нужен. Добре е преди това да се знае какви карти се поддържат от устройствата, с които ще се ползват и да прецените каква скорост и капацитет ще ви трябват.

video speed class 

www.infoz.bg  www.infoz.bg