Граждански проекти в Югоизточна България получават финансиране от „Лидл България“

„Лидл България“ предоставя 44 152 лева, с които ще бъдат подкрепени 6 граждански проекта в югоизточния регион на България чрез програмата „Ти и Lidl за по-добър живот“. Те са насочени към дейности, свързани с образование и култура и с историческо наследство. Целта им е да подобрят условията на живот на местните общности. Общият дарен фонд за четирите издания на инициативата в цяла България е 715 хиляди лева. 

Сред проектите в региона, които ще бъдат подкрепени по програмата, е „На улицата на баба и дядо“ на Фондация „Добротолюбие“ от Сливен. Идеята му е да бъде предложена алтернатива на светещите телефонни екрани и застоялия начин на живот на децата в града. Те ще бъдат мотивирани да излязат навън, за да се потопят в магичния свят на вече позабравените, но все още с особен чар игри от детството на техните родители, баби и дядовци.

Проектът „Градина за учене“ на Сдружение „Училищно настоятелство при Основно училище „Христо Ботев“ в Бургас също ще бъде подкрепен по програмата „Ти и Lidl за по-добър живот“. Неговата цел е създаването на по-пълноценни взаимоотношения природа – учител – дете – родител с изграждането на класна стая на открито. По този начин заниманията на децата ще да бъдат пренесени в една по-мотивираща и по-здравословна среда.

Сред одобрените е и проектът „Ученето може да бъде и забавно с новите технологии“ на Народно читалище „Родина – 1860“ от Стара Загора. Той ще подкрепи образователните потребности на малките ученици, като предложи иновативни модели и методи за забавно учене с дигитални и СТЕМ ресурси.

Дарение ще получи и Клуб „Отворено общество“ в Стара Загора за създаването на интерактивен екскурзовод в музея на Яворов в Чирпан. Проектът има за цел чрез дигиталните технологии да създадат едно ново и иновативно преживяване в музея.

Също в град Стара Загора по програмата „Ти и Lidl за по-добър живот“ ще се изпълнява проектът „За по-чиста природа днес, утре и завинаги“ на Сдружение „Зелени Балкани – Стара Загора“, Спасителен център за диви животни. Целта му е чрез изграждането на макет на щъркелово гнездо в Спасителния център за диви животни посетителите да бъдат запознати с щетите за птиците, причинени от пластмасовите отпадъци.

В град Павел баня също има одобрен проект. Това е „Интерактивен исторически център“ на Народно читалище „Напред – 1903 г.“, който предвижда създаването на музейна сбирка за развитието на града чрез използване на съвременните технологии. Предвижда се използването на видео, звук, картини, както и 3D модели на части от парка и сгради от 30-те години на миналия век.

Сумата, която „Лидл България“ ще дари в тазгодишното, четвърто издание на „Ти и Lidl за по-добър живот“, възлиза на 170 хиляди лева. С нея ще бъдат подкрепени 23 проекта на граждански организации от цялата страна, разпределени в 3 тематични области: образование – 12, околна среда – 6, и култура и историческо наследство – 5 проекта. Всеки от тях ще получи до 10 хиляди лева (пълен списък с одобрените проекти в цялата страна).

Инициативата „Ти и Lidl за по-добър живот“ се осъществява в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум от 2017 г. насам. За 4 години „Лидл България“ е дарила по програмата общ фонд от над 715 хиляди лева за подкрепата на 96 вдъхновяващи проекта на граждански организации от цяла България. Само за първите 3 години резултатите от одобрените 73 проекта са достигнали до над 256 хиляди души.

За „Лидл България“

Lidl е най-голямата верига магазини за хранителни стоки в Европа, част е от немската Schwarz Gruppe и присъства в 32 държави. В България Lidl стартира своята дейност през 2010 г. Днес компанията има 108 магазина в 50 града и над 3200 служители. Предимствата на специфичния бизнес модел, широката гама продукти с оптимално съотношение качество-цена и въвеждането на редица иновативни практики и модели наложиха Lidl в България като смарт дискаунтър, предлагащ високо качество на добра цена и компания, която подхожда честно, отговорно, с мисъл и грижа за своите клиенти, служители и партньори.

Ti i Lidl 

www.infoz.bg  www.infoz.bg (по информация от „Лидл България“)