Ученици от Казанлък представиха богатото наследство на траките в Европа

Богатото културно наследство на траките в Европа беше темата на срещата между областния управител на Стара Загора Гергана Микова, кмета на Община Казанлък Галина Стоянова и ученици от казанлъшките гимназии. Събитието се проведе на 23 октомври в Културно-информационния център в града.

То е част от Комуникационната стратегия на Република България за председателството на Съвета на Европейския съюз.

„Председателството на България на Съвета на Европейския съюз беше много успешно, защото всички българи осъзнаха, че трябва да бъдем единни. Безспорна заслуга за успехите има и Казанлък, като приносител на културно-историческите ценности и тяхното представяне пред нашите гости” – каза в приветствието си Гергана Микова.

kazanlakВъзпитаници на Природоматематическата гимназия „Никола Обретенов”, Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Академик Дечко Узунов”, Профилираната хуманитарна гимназия „Кирил и Методий” и Средно училище „Екзарх Антим I” представиха интересни презентации, показващи богатото културно наследство на траките в Европа и в България.

Ученици от Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм направиха гостите и своите връстници съпричастни с тридневна екскурзия в земите на тракийските владетели и римските патриции, като представиха исторически забележителности в Хисаря, Казанлък, Старосел, Стара Загора, Пловдив и манастира „Свети Атанасий” в село Златна ливада.

„Впечатлена съм от мащабното мислене на младите хора, които по атрактивен начин популяризират историческото богатство на България” – каза областният управител на Стара Загора в края на срещата.

Сребра Касева, началник на кабинета на кмета на Казанлък, съобщи, че през следващата години, по време на Празниците в Долината на тракийските царе, ще се проведе ученическо състезание по презентации, представящи културното наследства на траките в Европа и България. Наградите ще бъдат осигурени от Областна администрация Стара Загора.

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

На подобна тема