Европейски празник „Единни в многообразието” се проведе в Стара Загора

Областният управител на Стара Загора Гергана Микова участва в европейски празник под надслов „Единни в многообразието”, който се проведе под неин патронаж в Културно-информационния център „Етносвят България”.

Сред гостите бяха зам.-областният управител Петя Чакърова, зам.-кметът на Стара Загора по хуманитарни дейности Иванка Сотирова и началникът на Регионално управление на образованието Татяна Димитрова. Събитието е част от Комуникационната стратегия на Република България за председателството на Съвета на Европейския съюз. Ученици от Основно училище „Георги Райчев” представиха знамената на няколко страни членки на Европейския съюз, изработени от тях. Официалните гости символично поставиха звезди върху европейския флаг.

„Стара Загора е един от най-древните градове, не само в Европа. Той е кръстопът на много култури и много народи, но ние сме успели да покажем, че можем да бъдем заедно в различието си. Въпреки че неотдавна приключи председателството на България на Съвета на Европейския съюз, продължава да работи този механизъм, чрез който искаме да покажем не само на Европа, но и на целия свят, че България е прекрасно място, в което хората живеят заедно в многообразието, обменят културни и кулинарни традиции. С помощта на Основно училище „Георги Райчев” и Културно-информационния център „Етносвят България” успяхме да пресъздаден малък кът, илюстриращ моите думи” – каза областният управител Гергана Микова.

След това малките ученици участваха във викторина, в която показаха завидни знания за Европейския съюз. В нея се включиха Гергана Микова и Иванка Сотирова.

Тържеството продължи с музикални поздрави на ученици и преподавателя Полина Влахова от Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова” и вокална група „Сиверинчета” от Основно училище „Георги Райчев”. Ария на Керубино от операта „Сватбата на Фигаро” на Моцарт изпълни Зорница Златева, а гръцко стихотворение рецитира Димос Панайотидис от старозагорското музикално училище по случай националния празник на Гърция – 28 октомври. В концерта участваха и чешки доброволци в Стара Загора.

Гостите разгледаха кулинарна изложба, представяща характерни ястия на държави от Европейския съюз. Празникът завърши със засаждане на четири кипариса пред сградата на Културно-информационния център „Етносвят България”.

IMG 0971

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg