Областна администрация представи ползите от членството на България в Европейския съюз

Областна администрация Стара Загора организира презентация пред казанлъшката общественост, посветена на 10-годишнината от присъединяването на България към Европейския съюз и предстоящото председателство на страната ни на Съвета на Европейския съюз.

През 2017 г. се навършват и 60 години от подписването на римските договори и създаването на европейската икономическа общност.

Областният управител Гергана Микова поздрави присъстващите на презентацията и подчерта, че България има изключително много ползи от членството си в Европейския съюз. Сред официалните лица на представянето беше и кметът на Казанлък Галина Стоянова.

Специалистът "Връзки с обществеността" в Областна администрация Стара Загора Мадлен Пеева представи основните органи на Европейския съюз, техните отговорности и правомощия, както и реалните позитиви от членството на България.

"През първия за страната ни програмен период 2007 - 2013 г. България имаше достъп до 9,4 млрд. евро, а през настоящия, който продължава до 2020 г. - до 9,9 млрд. евро европейско финансиране. Обемът на частните инвестиции е нараснал с 22,3% към края на 2016 г. Социалните ефекти от членството на България в ЕС са намаляването на безработицата. Към края на миналата година коефициентът на безработица е с 6,9 пункта по-нисък от преди приемането ни в Европейския съюз. Броят на заетите лица в икономиката се е увеличил с 15,2%, благодарение на средствата от първия програмен период, което означава 390 000 души, заети повече" - посочи в презентацията Мадлен Пеева.

Общото увеличение на средната работна заплата у нас, в резултат на европейското финансиране, което постъпва по различни програми, е 14,9%.

madlen peeva

* * *

Интервю на Венета Асенова с министъра за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова

 

Венета Асенова | www.infoz.bg